L’increment dels contagis de covid-19 de la sisena onada ja impacta de manera evident en el funcionament ordinari de l’atenció primària, que pateix cada dia més pressió. Això es tradueix en cues i llargues esperes per accedir sense cita als centres d’atenció primària. “Fa dues o tres setmanes que s’està notant moltíssim, ahir a la tarda vaig trigar tres quarts d’hora a poder entrar”, explica el Miquel Àngel, usuari del CAP Sants. “He agafat número i he tingut temps d’anar a casa i tornar i encara no em tocava”, comenta en Miquel, un altre usuari.

Aquesta situació que es viu al CAP Sants és similar a la resta de centres de la ciutat. N’alerta la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària, que tem que la saturació pugui arribar si els contagis continuen creixent al mateix ritme. “Si els contagis continuen augmentant a aquesta velocitat podríem arribar a la saturació. Encara no hi estem però la situació és molt complicada”, ha alertat a betevé Iris Alarcón, membre de la junta de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària.

A més, preocupa especialment la possible arribada de la grip, que s’espera que pugui tornar amb força a partir del gener: “La grip arribarà i arribarà al gener i això ens preocupa moltíssim. Per això, necessitem la col·laboració de la població per aconseguir mantenir les mesures d’autoprotecció que tan eficaces van esdevenir l’any passat, quan van desaparèixer els virus respiratoris més enllà de la covid-19″, reclama Alarcón.

78.000 visites setmanals a l’atenció primària

Actualment als centres d’atenció primària catalans s’estan fent ja gairebé 80.000 visites setmanals. De fet, entre setmana se superen ja les 20.000 atencions diàries. Són xifres altes, diu el Departament de Salut, però encara lluny de les del pic de la cinquena onada, quan es va arribar a les 50.000 en un sol dia.

Salut activa la fase de mitigació per l’alta incidència de la covid-19

Per alleugerir la pressió als centres d’atenció primària, el Departament de Salut ha tornat a canviar els protocols de les proves diagnòstiques de la covid i el seguiment dels contactes estrets. Se substituiran les proves PCR per tests d’antígens als contactes estrets. Això permetrà tenir una resposta immediata sobre possibles contagis en un moment en què la prevalença del virus és alta (9,68 % de positivitat).

Una altra de les decisions que ha pres Salut és que les proves es facin fora dels centres d’atenció primària, en espais annexos, o també en els punts de vacunació. A més el seguiment dels contactes estrets que estan en quarantena es reduirà a dues trucades, el primer i l’últim dies, i no es farà el seguiment el setè dia com fins ara. També es reduirà sensiblement l’entrevista que es feia fins ara als contagiats.