Estudiants d’universitats i instituts han secundat la vaga el 16 de desembre per protestar contra la llei Castells. L’aturada l’ha convocada el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC) arreu de Catalunya en defensa de la universitat pública i contra la Llei orgànica del sistema universitari. Els estudiants lamenten que la reforma legislativa s’hagi fet d’esquena a ells i temen que comporti la privatització de l’ensenyament universitari.

Un miler d’estudiants es manifesten a Barcelona

L’acte central de la vaga del 16 de desembre ha estat una manifestació a Barcelona que ha sortit a les 12 h des de la plaça de la Universitat. Sota el lema “Aturem la llei Castells”, la protesta ha comptat amb la participació d’un miler d’estudiants i ha tallat diversos carrers del centre fins arribar als Jardinets de Gràcia. A primera hora del matí, però, els estudiants han bloquejat els accessos a diverses facultats de la ciutat i han tallat també la Diagonal. Les accions, ja van començar aquest dimecres a la Universitat Autònoma de Barcelona.

Des d’aquesta pàgina hem fet el seguiment al minut de tot el que ha passat durant aquesta jornada de vaga.

13:59
   

Fins aquí el seguiment en directe de la vaga del 16 de desembre

A aquesta hora tanquem el seguiment minut a minut de la vaga d’estudiants d’aquest 16 de desembre contra la Llei Castells. Moltes gràcies per seguir-nos.

13:41
   

Aturats davant de la delegació del Govern

La protesta ha arribat al carrer de Mallorca i els estudiants s’han aturat davant de la delegació del Govern, blindada amb diverses tanques. Diverses furgonetes dels Mossos d’Esquadra que barren el pas als manifestants.

 

13:34
   

Els estudiants enfilen el carrer de Roger de Llúria

La protesta passa en aquests moments pel carrer de Roger de Llúria, després d’haver recorregut un tram de la Gran Via. Centenars d’estudiants, prop de mig miler, criden consignes contra el ministre d’Universitats, Manuel Castells. Reclamen que tiri enrere la LOSU i que garanteixi que “no es privatitzarà el sistema públic”.

13:13
   

La protesta arriba al passeig de Gràcia

Els manifestants han recorregut un tram de la Gran Via des de la plaça de la Universitat i ara ja estan enfilant el passeig de Gràcia. La previsió és acabar la protesta als jardinets. La marxa està generant talls de trànsit al centre de la ciutat i, segons TMB, aquestes són les línies de bus afectades: D50, H16, V13, V15, V17, V19, X1, 7, 19, 22, 24, 39, 47, 55, 59, 63, 67 i 120.

La Guàrdia urbana també està regulant el trànsit i fent desviacions per evitar que es produeixin col·lapses.

12:58
   

Arrenca la manifestació 

Centenars d’estudiants han començat la manifestació des de la plaça de la Universitat. Ja han arribat totes les columnes des de diversos punts de la ciutat i ara recorren la Gran Via. La intenció dels joves, segons acaben d’explicar a betevé, és arribar fins als Jardinets de Gràcia. La protesta l’encapçala una pancarta en què es pot llegir: “Aturem la llei Castells”. Els estudiants també criden consignes contra “la privatització de la universitat” i en defensa d’un model gratuït i públic.

12:18
   

Comença la protesta a la plaça Universitat

Fa només uns minuts que han començat ha arribar a la plaça de la Universitat les diferents columnes d’estudiants des de diversos punts de la ciutat, per participar en la protesta que s’ha convocat a les 12 h. Els portaveus del SEPC han explicat que la intenció és llegir un manifest contra la llei Castells i després començar la manifestació pel centre de la ciutat. De moment, no se sap exactament quin serà el punt final del recorregut.

11:56
   

Facultats buides

Aquest dijous al matí a la majoria de les facultats de la UB s’hi han vist aules i passadissos completament buits. Segons el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans, el seguiment de la vaga és molt alt i, en el cas de la UAB, on s’han cancel·lat la majoria de classes, afirmen que un 98 % dels estudiants han secundat la protesta

11:27
   

Avança la protesta dels estudiants

Des de les 10 h els estudiants han tallat la Diagonal i ara la protesta, ja en moviment, avança per la ciutat. L’objectiu del col·lectiu que es manifesta és arribar fins a la plaça de la Universitat, on a partir de les 12 h començarà la protesta convocada per diversos sindicats i organitzacions contra la llei Castells. La Guàrdia Urbana està regulant el trànsit a mesura que els joves avancen i també continuen les afectacions a diverses línies d’autobús.

11:19
   

Accessos tancats i pancartes a les facultats de la ciutat

Des de primera hora del matí els estudiants han barrat l’accés a diverses facultats de Barcelona. Al Campus Mundet, on hi ha les de Pedagogia, Psicologia i les de formació de professorat, s’han tancat algunes de les portes d’entrada. També s’ha impedit l’accés a les facultats de Geografia i Història del Raval, al Campus de la Ciutadella o a l’edifici central de la UB.

Foto: @SEPC_nacional

Foto: @SEPC_nacional

Foto: @SEPC_nacional

10:37
   

Talls a l’AP-7

La mobilització dels estudiants no només està afectant l’accés a la ciutat per la Diagonal, sinó també per altres vies, com l’AP-7. Segons ha informat el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans, un grup de persones tallen a aquesta hora el pas dels vehicles a l’altura de la UAB, on també s’han fet barricades per impedir-hi l’entrada d’estudiants. En un fil a Twitter el sindicat afirma que la llei Castells s’ha gestat totalment “d’esquenes a la comunitat universitària”.

 

10:22
   

Els estudiants tallen la Diagonal

Un grup d’estudiants talla a aquesta hora la Diagonal, a l’altura de la plaça de Pius XII. La protesta ha estat organitzada per la Coordinadora d’assemblees del campus Diagonal. 

La protesta està afectant diverses línies d’autobús. Segons TMB en aquest moment s’estan desviant les línies H6, 7, 33, 67, 113 i 175.

10:07
   

Recels dels rectors catalans

La LOSU també ha generat recels entre els rectors de les universitats catalanes. Creuen que la llei suposa “una regularització excessiva” i retalla autonomia en la presa de decisions. La normativa inclou qüestions com, per exemple, l’obligatorietat d’invertir almenys un 5 % del pressupost en programes propis d’investigació. 

En l’àmbit laboral la llei exigeix reduir els contractes temporals de docents del 40 al 20 %. També posa fre a la situació dels professors associats, un col·lectiu que històricament ha denunciat sentir-se mal pagat i amb excés de feina. La nova normativa limitarà a 120 hores lectives per curs la seva activitat.

universitat rovira i virgili classe alumnes i professora

09:23
   

Bloquejat l’accés a la facultat del Raval de la UB

Aquest dijous, a banda de la UAB, també s’han bloquejat els accessos a facultats de la Universitat de Barcelona. A la del Raval una barricada formada amb cadires i tanques impedeix l’accés al centre aquest matí. El Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans ha afirmat, a través de Twitter, que “aturar la llei Castells és un pas endavant en defensa de l’educació no com a mercaderia, sinó com a dret”.

 

09:01
   

Contra la “precarització de la universitat pública”

L’Associació d’Estudiants Progressistes ha emès un comunicat en què lamenta que fa anys que els estudiants pateixen “la precarització de la universitat pública”. Assegura que no permetran que la LOSU “mercantilitzi i precaritzi” encara més el sistema universitari per “interessos de la patronal”. En el text fa una crida a mobilitzar-se aquest dijous en defensa de l’educació pública i gratuïta “que vetlli pel foment del pensament crític i la transformació social”.

 

08:37
   

Jornada de protestes a la UAB

Piquets d’estudiants han tornat a tancar des de primera hora d’aquest dijous els accessos al Campus de la UAB. Desenes de persones han format barricades amb contenidors a les vies d’entrada i han barrat el pas als estudiants que no estan secundant la vaga. Es preveu que la protesta més multitudinària sigui a partir de les 12 h, quan s’ha convocat una manifestació que sortirà des de la plaça de la Universitat.