Un grup d’estudiants s’han concentrat, aquest dijous a la tarda, davant la Secretaria d’Universitats i Recerca de la via Laietana per protestar contra el Reial Decret de Creació d’Universitats. Els manifestants han tallat la via Laietana en tots dos sentits de la marxa durant una estona. La mobilització, convocada per diversos sindicats, s’ha realitzat en gairebé una vintena de ciutats de tot Espanya. Denuncien que, amb la crisi, han augmentat les desigualtats en el sistema educatiu i que, com a conseqüència, milers d’estudiants han hagut d’abandonar els estudis.

Els convocants diuen que el Reial Decret de Creació d’Universitats proposat pel ministre d’Universitats, Manuel Castells, precaritza més la situació dels estudiants. Per aquest motiu, demanen la paral·lització inmediata. També reclamen que la comunitat universitària pugui participar activament en l’elaboració de la Llei orgànica el sistema universitari (LOSU).

Problemàtiques que persisteixen

Amb l’objectiu de millorar alguns “problemes persistents en el sistema educatiu superior”, els estudiants plantegen algunes exigències concretes com la gratuïtat total del sistema educatiu en tots els nivells, l’augment de finançament de l’educació pública, la reducció de ratios o l’augment de places públiques de formació professional (FP), entre d’altres. De fet, fa unes setmanes, alguns estudiants van ocupar l’Edifici Històric de la UB per demanar millores a la universitat pública.

També consideren que cal una major dotació de recursos per a la sanitat pública en matèria de salut mental. Asseguren que, especialment en els darrers anys, els estudiants pateixen problemes relacionats amb factors econòmics i acadèmics, que s’han vist novament agreujats per la pandèmia.