La irrupció de la covid-19 n’ha aturat les obres, però l’església de Sant Rafael —també coneguda com la del Mental— llueix ja una façana restaurada i hermètica. S’ha estabilitzat i impermeabilitzat l’estructura i s’hi han eliminat esquerdes. A més, s’hi han instal·lat portes i finestres noves per protegir l’interior de l’església dels coloms, que l’havien malmès força durant els 30 anys d’abandó de l’edifici. De moment, les finestres són transparents i provisionals en espera que es rehabilitin els vitralls originals.
Els vitralls mostraven imatges de diversos sants, com Sant Rafael, patró de la medicina. Tot i trobar-se en mal estat, encara es podien recuperar. La idea és fer-ho a partir dels documents que es conserven a l’Arxiu Històric de Roquetes – Nou Barris. “Els tenim una mica documentats, però no gaire perquè no ens han deixat entrar darrerament a l’interior de l’església”, explica Arnaldo Gil, membre de l’Arxiu Històric de Roquetes – Nou Barris, “abans de les obres, van venir a assessorar-se sobre com eren els vitralls antics i creiem que serà la base per al treball que estan fent de reconstrucció dels finestrals”. Aquesta tasca, segons els acords entre Arquebisbat i Ajuntament, haurà d’assumir-la l’Església. Així lluïen abans que es retiressin:
Mentrestant, s’hi ha col·locat vidres transparents a les finestres, així com al porxo de l’entrada.
Pel que fa a la façana, ha recuperat l’esplendor. Un cop estabilitzada l’estructura, s’han tret les esquerdes i s’ha eliminat un dels problemes principals: les humitats a la part baixa de l’edifici. Abans de les obres, bona part de la façana es trobava soterrada en un parterre que salvava el desnivell del carrer i que provocava filtracions.
Un temple de propietat municipal
L’església de Sant Rafael formava part de l’antic Institut Mental de la Santa Creu, que va estar en funcionament entre el 1889 i el 1986. Una part de l’antic recinte es va convertir en la seu actual del Districte Municipal de Nou Barris, però l’església va quedar abandonada. El 2019, l’Ajuntament va iniciar la rehabilitació i consolidació de l’edifici, que forma part del patrimoni històric de titularitat municipal. Amb un pressupost d’1,9 milions d’euros, s’han hagut de reparar els desperfectes de més de 30 anys de degradació.
Els membres de l’Arxiu Històric de Roquetes- Nou Barris van documentar l’interior de l’església als anys 80, un cop l’edifici ja havia estat dessacralitzat i abandonat. “El record que tinc de llavors és el terra ple de Zotal i els excrements de colom, també recordo haver pujat al campanar a veure les campanes i que, a l’escala, hi havia tota la maquinària de les campanes per fer-les funcionar”, recorda Arnaldo Gil. Les obres de rehabilitació de la façana de l’església haurien d’haver acabat el mes d’octubre passat, però s’han endarrerit a causa de la crisi del coronavirus.
Segona fase, l’interior
Un cop acabada la primera fase d’obres, l’Ajuntament passarà el relleu a l’Arquebisbat, que ha de decorar i condicionar l’espai interior per traslladar-hi la parròquia de Sant Rafael, actualment ubicada en uns locals propers. A més, el pla urbanístic també inclou la construcció de les noves oficines parroquials a la part del darrere del temple. Serà un espai cobert, entre la façana posterior i la plaça del Mercat de la Guineueta. Amb tota la reforma, el barri guanyarà una nova zona d’estada.