Després de tres mesos sense activitat per la crisi del coronavirus, aquest dilluns, 15 de juny, les 101 escoles bressol municipal de Barcelona tornen a funcionar, una setmana després que la resta de centres. En aquest primer dia, 1.535 infants de zero a tres any tornen a l’aula, amb 620 educadores i 520 professionals de suport. La reobertura es fa amb grups reduïts de cinc infants per aula i amb mesures d’higiene per garantir la seguretat i la salut dels infants, les famílies i també el personal educador.

Al llarg de la setmana s’hi podrà anar incorporant més canalla perquè queden 365 places lliures. La ràtio actual, de cinc infants per aula durant la fase 2 de la desescalada, permet arribar fins a 1.900 infants. Un cop la ciutat passi a la fase 3 (un canvi que podria arribar aquesta mateixa setmana) els grups podran ser de fins a 10 infants i, per tant, hi haurà més places disponibles.

Protocols d’entrada i sortida

Per adaptar-se a la nova realitat post-covid-19, les escoles tenen protocols molt estrictes.  L’entrada es fa de manera esglaonada i només poden accedir a l’aula els infants, els pares o tutors s’han de quedar fora de l’espai. A l’escola Arbret, de l’Eixample, per exemple, els nens poden accedir-hi acompanyats per un únic adult.

Les escoles bressol també han reorganitzat els espais per mantenir al màxim possible les distàncies entre persones i s’han dissenyat itineraris interns.  També s’evita l’ús assidu de materials, es prioritzen les activitats a l’aire lliure i una bona neteja i desinfecció.

L’Ajuntament de Barcelona considera que són un “servei municipal essencial” que cal posar en marxa aviat per garantir el benestar dels infants i facilitar la conciliació laboral d’aquelles famílies que no poden teletreballar i que, per tant, tenen dificultats per fer-se càrrec del menor. També es prioritzen els nens que tinguin una situació de vulnerabilitat social o que formin part d’una família monoparental.

La decisió d’obrir la totalitat de les escoles bressol es va prendre després que el Procicat flexibilitzés el pla marc d’obertura dels centres educatius. El nou document reconeix la “dificultat de mantenir permanentment la distància física” i assumir que es mantindrà en la mesura del possible.

Servei de menjador

A diferència de la resta de centres educatius, que funcionen a mig gas i que només ofereixen tutories i servei d’acompanyament als alumnes, les escoles bressol recuperen tota l’activitat amb servei de menjador i acollida de 8 a 9 h. L’horari és de dilluns a divendres, de 9 a 15 h

La majoria dels centres oferiran casals durant la segona quinzena de juliol, alguns dels quals intentaran allargar les activitats d’estiu a l’agost de forma excepcional per facilitar la conciliació familiar.