L’esglèsia de l’antic Hospital Mental de la Santa Creu (avui reconvertit en la seu del districte de Nou Barris) ja té data per a la rehabilitació. Després de 32 anys en desús i continua degradació, s’han enllestit els tràmits per reformar l’edifici. Les obres començaran el proper gener i duraran vuit mesos. L’Ajuntament finançarà la rehabilitació de l’estructura i les façanes i l’església es farà càrrec de l’interior de l’edifici, que es convertirà en la nova seu de la parròquia de Sant Rafael -actualment ubicada a uns 50 metres-.

130 anys de la inauguració de l’església

La millora de l’església coincidirà amb el 130è aniversari de la seva inauguració, el 1889. El projecte de rehabilitació arriba després d’una actuació municipal urgent que es va fer fa tres anys per netejar i protegir l’edifici per risc de despreniments.  També és fruit de nombroses negociacions entre l’Arquebisbat i l’Ajuntament per repartir i definir les inversions. D’una banda, l’Ajuntament es farà càrrec de la reforma estructural i de les façanes, ja que el temple forma part del catàleg de Patrimoni Històric i, a més, és propietat municipal. D’altra banda, l’interior serà responsabilitat de l’Arquebisbat.

El barri guanyarà també un espai públic

L’Arquebisbat també assumirà la construcció de les oficines parroquials, que es faran darrera de l’absis de l’església, en un espai que avui dia és un talús de zona verda. Aquests locals quedaran en un nivell semisoterrat i donaran la possibilitat a l’Ajuntament de reurbanitzar l’entorn de forma que la coberta de les oficines parroquials es convertirà en un espai públic. Aquesta àrea s’estendrà pel voltant de del temple i salvarà el desnivell existent amb el Mercat de la Guineueta i els blocs d’habitatges del costat.