Ja hi ha data perquè Barcelona pugui passar a la fase 3. El Procicat, a proposta del departament de Salut, ha demanat que aquest dijous 18 de juny la regió sanitària de Barcelona i també Lleida passin a la fase 3 del desconfinament. Si el Ministeri de Sanitat avala la petició, Barcelona i l’àrea metropolitana així com la ciutat de Lleida, avançarien a la darrera fase, on  ja hi eren la resta de regions.

Com ja va avançar el president Torra aquest diumenge, la Generalitat ha demanat aquest dilluns que tot Catalunya estigui a la darrera fase de la desescalada aquesta setmana. Des del govern català insisteixen que l’avançament d’una fase a una altra de qualsevol territori en funció de diversos factors. D’una banda, que es mantingui l’evolució a la baixa dels factors de risc epidemiològic. De l’altra, l’impuls donat a l’atenció primària per a la capacitat de diagnòstic i de seguiment de casos amb proves PCR.

La mobilitat, el gran canvi

El pas a la fase 3 elimina les restriccions a la mobilitat. Això vol dir que es podrà entrar i sortir de Barcelona i moure’s lliurement per tot el territori català.

L’anunci d’aquest canvi de fase s’ha demorat uns dies, ja que aquest divendres el Departament de Salut va descartar demanar entrar la fase 3 per a Barcelona i Lleida. Això va provocar les crítiques del govern municipal, partidari que el canvi es fes efectiu de Sant Joan per evitar confusions a la ciutadania. L’alcaldessa Ada Colau va assegurar que la ciutat està preparada.

La consellera de Salut, Alba Vergés, defensa ara la conveniència que tot Catalunya estigui en fase 3 el més aviat millor per així regular des del govern de la Generalitat les mesures que s’aplicaran a partir d’ara: “La gent està desorientada amb el sistema de fases, ara calen missatges clars”, ha assegurat aquest dilluns la consellera.

Què diuen els experts?

Els experts recomanen prudència però també asseguren que aquest canvi de fase no és tan arriscat com els anteriors. Aquest dilluns, el cap d’Epidemiologia de l’Hospital Clínic, Antoni Trilla considera “raonable” esperar els 14 dies, però també reconeix que està previst que el Ministeri de Sanitat aprovi que Barcelona i l’àrea metropolitana i Lleida passin a fase 3 abans si les dades epidemiològiques ho avalen.