L’Ajuntament ha aprovat inicialment el projecte executiu per rehabilitar l’església de l’antic Institut Mental de la Santa Creu, edifici que des de fa uns anys acull la seu de Nou Barris. L’aprovació suposa un pas endavant per recuperar aquest element del patrimoni històric del districte. L’església està tancada des de fa 30 anys i es troba en un estat delicat de conservació. De fet, està protegida amb xarxes i envoltada de reixes per seguretat.

Està previst que els treballs comencin el segon semestre del 2018. L’Ajuntament s’encarregarà de consolidar l’estructura de l’edifici i de rehabilitar la coberta i les façanes de l’església.  Segons l’estat de conservació, es faran noves totalment o parcialment les cobertes. A les façanes es vol recuperar la imatge de l’edifici original amb un nou arrebossat, i a la façana principal es construirà un nou accés amb formigó blanc. Les obres duraran vuit mesos i tenen un pressupost de 1.700.000 euros aproximadament.

Edifici de propietat municipal

L’edifici continuarà sent propietat municipal, però l’Ajuntament cedirà l’ús de l’espai a l’arquebisbat perquè funcioni com a parròquia de Sant Rafael. Per això, l’arquebisbat s’encarregarà de totes les obres interiors i el condicionament dels espais, tant de dins del temple com de les oficines parroquials que es construiran a la part del darrere, on actualment hi ha zona verda.