La Guineueta recuperarà l’església del Mental en dos anys. L’Ajuntament i el Bisbat han arribat a un principi d’acord per rehabilitar i donar un ús al temple. Ara que es compleixen 30 anys del tancament del Mental, l’església es convertirà en la nova seu de la parròquia de Sant Rafael. Una comunitat que ara es troba en un edifici proper molt malmès. JANET SANZ, regidora de Nou Barris “L’Ajuntament ens comprometem perquè és patrimoni nostre, és un equipament públic doncs, a rehabilitar tot el que és la façana i l’exterior d’aquest equipament, de l’antiga església del Mental, i aleshores el Bisbat el que farà serà adequar-la internament per poder donar cobertura a la nova parròquia del barri.” L’Ajuntament mantindrà la propietat del temple i farà una cessió d’ús a la parròquia. Els veïns han rebut l’anunci amb escepticisme després de diversos projectes fallits, però el districte de Nou Barris diu que ja ha reservat 1,5 milions d’euros per fer front a la seva part del projecte. A més de rehabilitar l’església per dins, el Bisbat construirà un centre parroquial a la part del darrere, i aprofitarà el desnivell de manera que el barri guanyarà un nou espai públic a la coberta.

Els veïns es mostren escèptics davant d’aquest principi d’acord que els ha presentat la regidora de Nou Barris, Janet Sanz. Asseguren que fa 40 anys que esperen una nova parròquia, però l’Ajuntament insisteix que ja s’ha començat a redactar el projecte i les obres podrien començar el 2017.

A banda de la reforma de l’Institut Mental de la Santa Creu, les obres també serviran per donar un nou futur a la parròquia de Sant Rafael, un temple proper al qual li falta espai i que es troba amb molt mal estat des de fa temps.

El districte destaca que la rehabilitació i la reconstrucció del centre parroquial es farà sense que això impliqui un impacte en l’espai públic, ja que s’aprofita un desnivell on actualment hi ha zona verda. A la coberta del nou centre parroquial es generarà un espai públic que s’estendrà al voltant de l’església i el mercat de la Guineueta.

L’església de l’antic Hospital Mental de la Sant Creu va tancar, juntament amb la institució psiquiàtrica, ara tot just fa 30 anys, l’any 1986. Des d’aleshores ha caigut en la degradació i l’abandonament, tot i diversos projectes fallits, per recuperar-la i rehabilitar-la.  A mitjan setembre passat l’Ajuntament va moure fitxa, amb una neteja profunda i l’inici d’un estudi per avaluar l’estat del temple i la viabilitat física i econòmica d’una possible rehabilitació. Si tot va com està previst, l’església podria reviure abans que acabi la legislatura, a temps per celebrar el seu 130 aniversari.