església mental

Les obres de consolidació de l’estructura de l’església de l’antic Mental han deixat al descobert una part de la façana oblidada durant anys. Les parets nord de l’antiga església del Mental es veuen ara senceres. Els operaris han retirat la terra que havia ensorrat part d’aquesta banda de la façana durant la construcció del Parc Central de Nou Barris, fa gairebé 20 anys. En aquest temps, la terra i la humitat han malmès força la façana nord de l’església, on es troben situats els dos campanars i l’absis del temple. De fet, els darrers estudis que es van fer per valorar l’estat de l’edifici ja apuntaven que aquesta banda de l’estructura de l’església era la que es trobava en un estat més fràgil.

Unes obres molt necessàries

Mentre els operaris acaben de retirar la terra s’han col·locat diversos testimonis a la façana nord per controlar els possibles moviments que pugui tenir l’estructura. En un dels campanars laterals és visible una gran esquerda vertical que travessa un dels finestrals de l’església. De fet, l’edifici fa anys que es troba envoltat per un perímetre de tanques i unes lones cobreixen la part elevada del temple.

Tornarà a tenir ús eclesiàstic

Està previst que l’Ajuntament finalitzi a l’octubre les obres de consolidació de l’estructura d’aquest edifici, que forma part del patrimoni del districte. Serà llavors quan l’arquebisbat s’encarregarà de condicionar l’església de Sant Rafael per dins per al seu futur ús religiós. La propietat, però, continuarà sent de l’Ajuntament de Barcelona.

Millora dels entorns

L’arquebisbat construirà també les oficines parroquials, que es faran darrere de l’absis de l’església del Mental, a l’espai que avui dia és un talús de zona verda. Aquests locals quedaran en un nivell semisoterrat i això dona la possibilitat a l’Ajuntament de reurbanitzar-ne l’entorn, de forma que la coberta de les oficines parroquials es convertirà en un nou espai públic. Aquest espai s’estendrà pel voltant de l’església i salvarà el desnivell existent amb el Mercat de la Guineueta i els blocs d’habitatges del costat.