L’Associació de Veïns del Turó de la Peira demana a l’Ajuntament que faci un estudi tècnic i social per remodelar el gran parc que tenen al barri. Segons l’entitat, el Parc del Turó de la Peira no té prou manteniment i necessita renovar-se. A més, consideren que el projecte del futur parc hauria de tenir en compte les necessitats dels veïns, entitats i usuaris de l’espai.  Per aquest motiu, l’associació veïnal ha decidit engegar una campanya per adaptar el parc als usos d’ara i del futur.

Denuncien manca de manteniment

Segons l’Associació de Veïns del Turó de la Peira, no hi ha prou personal al parc per mantenir la gespa i la vegetació en bones condicions. Denuncien que hi ha parts del terreny sense gespa i les arrels d’alguns arbres trenquen els camins asfaltats. També demanen que es renovi el mobiliari urbà com ara els antics bancs. “Les taules que hi ha en una de les zones de pícnic i descans estan desenganxades del terra”,  explica Antonio Silva, president de l’associació, “això permet que els incívics moguin les taules de lloc i les muntin unes sobre les altres”.

Un pipicà amb despreniments

Una de les zones més degradades del parc és el pipicà, situat en una antiga pedrera. “Es va fer el pipicà, es va posar una porta, es va fer una font, però això no té un manteniment”,  denuncia Silva, “a més, quan plou, aquí podem tenir molts problemes perquè no hi ha dia que plogui i no caiguin pedres del mur que hi ha a tocar. La reixa de protecció s’ha sortit i és molt insegur per a la gent i els animals”.

Per a l’entitat veïnal, cal repensar el parc en funció de les necessitats que tenen els usuaris i veïns de l’espai. “Pensem que és l’hora de fer partícips als veïns per poder adaptar als usos que fa el veïnat d’aquest parc, al seu ús actual”,  explica Daniel Agudo, membre de l’associació, “pensem que la darrera reforma es va fer a principis del 2000 i han passat molts anys, un canvi generacional que ha canviat els barris i potser s’haurà d’adaptar el parc als usos del veïnat”. Segons l’associació, un estudi social permetria resoldre els problemes d’incivisme que hi ha actualment al parc. “No es tracta només de decidir si es tanca o no el parc”, comenta Silva, “volem que els veïns decideixin com volen que sigui el parc i quins usos ha de tenir”.

Únic parc amb vistes a Collserola i el mar

Des de la seva ubicació privilegiada, el Parc del Turó de la Peira és l’únic que ofereix vistes de Collserola i el mar. Té una superfície de 7,71 hectàrees, que havien estat part d’una antiga pedrera propietat de la marquesa de Castellbell. Durant la Segona República, va passar a mans municipals i l’any 1936 es va inaugurar com a parc públic. Posteriorment s’hi van anar incorporant nous terrenys fins arribar a l’any 1977, quan es va inaugurar la primera remodelació.