Envoltats de representants d’entitats per la lluita contra l’amiant, com treballadors del metro, Afectats Abaceria o els jubilats de Macosa Alstom, entre d’altres, els veïns de l’entorn de l’antic Cinema Urgell han demanat aquest dijous que se’ls faci cas. No estan gens còmodes amb la retirada de la teulada de fibrociment amb amiant que s’està duent a terme en el marc de la construcció d’un supermercat Bonpreu a l’interior d’illa. La segona fase dels treballs, en què s’han de desmuntar més 2.000 metres quadrats d’aquest material cancerigen, ha de començar dilluns vinent.

Malgrat que la Generalitat de Catalunya ja va aprovar el pla de treball d’aquest desamiantatge, els veïns demanen ara que faci marxa enrere i aturi les obres temporalment. Consideren, ara per ara, que no s’està garantint la seguretat del veïnat i demanen que s’incloguin mesures extra de protecció. Una de les propostes que han posat sobre la taula és que s’aixequi un mur que envolti la teulada i eviti que les fibres entrin als pisos més baixos, que són, literalment, a tocar del fibrociment. Si no se’ls fa cas i dilluns les obres es posen de nou en marxa, es plantegen presentar una denúncia a la fiscalia i al Seprona.

Teulada de fibrociment de l'antic cinema Urgell

Aquest divendres està previst que visiti les obres un tècnic higienista industrial contractat pel districte. És l’encarregat de vetllar perquè les obres es fan en condicions de seguretat per als veïns. Els veïns esperen que el seu informe s’alineï amb les seves preocupacions i forci les autoritats competents, la Generalitat i l’Ajuntament, a reclamar a l’empresa extremar la seguretat. A l’Abaceria, per exemple, s’ha acabat optant per l’ús de bombolles al buit per evitar que les fibres es dispersin.

Desamiantatges com aquest, afegeixen els veïns, s’haurien de tractar com una qüestió de salut pública. La legislació vigent, denuncien, només es preocupa de protegir els treballadors i deixa de banda els veïns, que simplement han rebut instruccions de no obrir finestres i balcons mentre es treballi sobre la teulada.

La FAVB formarà veïns sobre l’amiant i els seus perills

Davant la inacció de les administracions, la FAVB ha decidit posar fil a l’agulla. Formarà una persona de cada associació de veïns en tot el que fa referència a l’amiant i els perills que té per poder alertar de situacions com les que viuen els veïns del Cinema Urgell.