Fins aquest dilluns les persones amb discapacitat portadores de gossos d’assistència havien de deixar els animals amb algú de la família o del veïnat quan pujaven en una ambulància. A partir d’ara aquests cans ja podran pujar a aquests vehicles durant els seu trasllat a l’hospital. La mesura, fruit de la col·laboració entre el Servei d’Emergències Mèdiques (SEM) i l’ONCE, busca vetllar pel benestar dels pacients i facilitar que no se separin dels seus acompanyants de vida, ja que en molts casos es poden sentir vulnerables sense la seva presència. Es tracta d’una solució pionera a tot l’estat que ha comptat amb la implicació tant de les persones usuàries com del personal sanitari.

Gossos a la cabina assistencial

El gos d’assistència, sempre identificat amb una placa que l’acrediti com a “gos d’assistència”, podrà acompanyar la persona atesa a l’interior de la cabina assistencial de l’ambulància amb un sistema de subjecció que permet enganxar l’arnès del gos al mecanisme de retenció. Si el cas a tractar és complex, el gos s’ubicarà a la cabina de conducció a terra, sobre un llençol de paper com a mesura d’higiene. També, en aquest darrer cas, un sistema de retenció reduirà la mobilitat del gos i garantirà la seva seguretat en cas de frenada brusca o col·lisió. El can també s’ubicarà a la part del copilot en cas de trasllats en un Vehicle d’Intervenció Ràpida (VIR) del SEM.

Quins gossos poden accedir a l’ambulància?

Els gossos que poden pujar a les ambulàncies públiques són animals d’assistència, ensinistrats i reconeguts per donar servei a persones amb alguna discapacitat visual, auditiva o física o que pateixen trastorns de l’espectre autista, diabetis i epilèpsia, entre d’altres.