Representants dels sindicats educatius USOC, UGT i CCOO han protestat aquest dilluns al matí davant el Departament d’Educació pel possible tancament de 100 classes a escoles concertades catalanes al proper curs 2021-2022. Es tracta d’un centenar de grups de P3 que no arriben al mínim necessari de 15 alumnes per poder mantenir el concert educatiu. Uns 200 representants sindicals han tallat tres carrils de la via Augusta per denunciar que la mesura, en cas de fer-se efectiva, suposarà la pèrdua d’un centenar de llocs de treball i, per això, demanen mantenir el professorat i rebaixar ràtios.

protesta ccoo escola concertada

Segons el sindicat USOC, la conselleria d’Educació ha notificat per carta la revisió del concert d’uns 200 grups a tot Catalunya, que després de les al·legacions dels centres, quedarien entre 100 i 110. Els sindicats calculen que això suposarà més d’un centenar d’acomiadaments a tot Catalunya. A Barcelona estimen que podria haver-hi entre 70-80 professors que perdin la feina.

Cauen les inscripcions a les escoles religioses

A Barcelona al curs que ve, està previst que comencin P3 uns 870 infants menys, per la baixada de natalitat i l’èxode de barcelonins en pandèmia. Això, sumat a la crisi econòmica pel coronavirus i un canvi de demanda a favor de l’escola pública, ha enfonsat les preinscripcions a les escoles concertades, molt especialment a les religioses.

Manteniment dels reforços covid

Com explica el secretari general de la Federació d’Ensenyament d’USOC, Pere Forga, ha una situació d’alarma generalitzada pel tancament d’aules de la concertada. “Tenim preocupació que amb la caiguda de naixements, vagin més enllà”, ha dit. Forga és un dels representants sindicals que s’ha reunit amb la directora general de centres concertats i privats, que segons els representants sindicals s”ha compromès a mantenir les 850 persones de reforç covid contractades als centres per al curs que ve.

Escola Virolai
El curs que ve Educació mantindrà el reforç de les plantilles covid a les concertades.

Rebaixar les ràtios per parar el cop

Per fer front a aquesta davallada d’alumnat, les escoles i els sindicats demanen que s’abaixin les ràtios, amb menys alumnes per aula, com es farà a l’escola pública. La responsable d’Educació de la UGT, Cristina Martín, considera que això no suposaria cap inversió per al govern perquè s’aprofitarien els reforços covid i milloraria la qualitat educativa . Una solució que plantegen només per al pròxim curs. Martín ha alertat que el tancament d’un grup de P3 pot provocar “efectes secundaris” que deriven en el col·lapse econòmic dels centres concertats afectats.

Les escoles alerten de la crisi econòmica

Al seu torn, el responsable d’educació concertada de CCOO, José Domínguez, ha assegurat que tem una “allau” d’acomiadaments de docents i ha demanat una inversió educativa a l’escala de la resta d’estats europeus. Tots han coincidit que l’educació concertada “surt més barata que la pública” i han recordat que Catalunya és una comunitat amb, comparativament, un alt pes de la concertada en alumnes.