Famílies vulnerables de la zona nord de Nou Barris han denunciat que els han adjudicat plaça a 1r d’ESO a instituts a una hora o més del seu domicili i fora del districte. Segons ha avançat l’ACN, en aplicació del Pla de xoc contra la segregació, els instituts més propers han omplert les places per als alumnes vulnerables, mentre que han quedat lliures les ordinàries. Les famílies consultades per betevé denuncien que poden perdre la beca associada al pla de xoc, si no es matriculen al centre escollit pel Consorci, tot i estar molt allunyat del domicili.

Els afectats, famílies molt vulnerables

betevé ha confirmat que els afectats són almenys una vintena d’alumnes de sisè de quatre escoles del Nord de Nou Barris (Escola Ferrer i Gùardia, Elisenda Montcada, Mestre Morera i Ciutat Comtal). El gruix són alumnes categoritzats com a NESE B (Necessitats Específiques de Suport Educatiu), estudiants vulnerables econòmicament i que, dins aquest pla de xoc tenen plaça assignada pel Consorci d’Educació, que paga totes les despeses escolar. Una beca que podrien perdre si renuncien a aquesta categoria.

Més d’una hora de viatge

La Sílvia Flores, una de les mares afectades per aquesta dessignació, explica que a la seva filla se li ha assignat l’Institut Vapor del Fil, a Sant Andreu, a gairebé 5 quilòmetres de casa seva a Ciutat Meridiana, motiu pel qual ha posat una reclamació i està en espera de la resposta del Consorci. Assegura que per arribar fins al centre, tenint en compte les connexions del transport públic, la seva filla hauria de sortir de casa cap a les 7.15 hores, més d’una hora abans de l’inici de classes i haurà de fer fins a tres transbordament en autobús. “No trobo normal que una nena d’11 anys hagi d’estar sola a les set del matí per arribar a classe,” conclou.

Una de les estudiants afectades haurà d’anar a l’institut a 5 km de casa, des de Nou Barris a Sant Andreu.

L’aFFaC critica “el desarrelament” dels alumnes

Les Associacions Federades de Famílies d’Alumnes de Catalunya (aFFaC) han criticat que les famílies rebin les ajudes i totes les facilitats només si accepten la plaça assignada per l’Administració. En canvi, segons la presidenta de l’aFFaC, Belén Tascón, les perden si volen anar al centre de referència del barri que no se’ls ha adjudicat. Entre les ajudes hi ha la gratuïtat del servei de menjador, l’exempció de quotes de sortides i colònies, i ajuts als llibres de text i material, entre d’altres.

Tascón ha afirmat que la situació que estan vivint aquestes famílies de Nou Barris ha passat anteriorment des de fa uns tres anys. Ha lamentat que per reduir la segregació en alguns centres el que s’acaba fent és “desarrelar” aquests estudiants, i alerta d’un increment de casos d’abandonament prematur dels estudis per aquesta situació. És per això que reclama al Consorci d’Educació de Barcelona que faci una avaluació de quins són els resultats que està donant aquest pla de xoc.

Alumnes desplaçats també al Camp de l’Arpa

Un cas molt similar també ha passat al Camp de l’Arpa del Clot, on una vintena de famílies molt vulnerables de l’Escola Miralletes hauran de matricular-se a centres llunyans. Un problema que coincideix amb les queixes per les “retallades” en escoles d’alta complexitat per al curs vinent.