Veiem la llum al final del túnel“. Són les paraules amb què s’ha referit a la situació actual Marta Camí, portaveu de l‘Associació Catalana de Llars d’Infants, que agrupa prop de 150 escoles bressol de tot el país. En declaracions al programa ‘reset’, de betevé, Camí ha reconegut que l’inici de curs es va viure amb “inquetud“, mentre que ara les famílies es mostren amb “molta més confiança“.

Les matriculacions han baixat un 20 %, un 30 % i, fins i tot, un 40 % per la por i la incertesa, però ara la situació ja s’està normalitzant.
Marta Camí, portaveu de l’Associació Catalana de Llars d’Infants

La portaveu de l’Associació Catalana de Llars d’Infants també ha explicat que, al setembre, “les matriculacions van baixar entre un 20, un 30 i, fins i tot, un 40 %” i que la situació era “difícil“. Ara, en canvi, creu que “s’està normalitzant“, després que les escoles fessin un “esforç” per reobrir el mes de juny, després de dos mesos de tancament forçós.

Un 70 % de les llars, a punt de tancar

Segons Marta Camí, “al setembre, un 70 % de les llars d’infants de Catalunya estaven en perill de tancar” com a conseqüència de la situació provocada per la pandèmia. La representant de l’associació ha assegurat que l’únic que les va “salvar” va ser el pla de rescat de la Generalitat de Catalunya, dotat amb nou milions d’euros, que “va ser de gran ajuda“.

El seu sistema immunològic és diferent i ho estem estudiant, el nen pot ser la clau per manegar la malaltia en els adults.
Iolanda Jordán, intensivista pediàtrica de l’Hospital Sant Joan de Déu

Els infants, clau per al tractament de la covid-19

De la seva banda, Iolanda Jordán, intensivista pediàtrica de l’Hospital Sant Joan de Déu, ha subratllat que els estudis que s’han fet fins ara revelen que “en el 70 % dels infants, la infecció sol ser asimptomàtica o molt lleu” i que la incidència i la transmissió de la malaltia són molt baixes. En aquest sentit, ha puntualitzat que “el seu sistema immunològic és diferent i ho estem estudiant“.

Segons Jordán, “el nen pot ser la clau per manegar la malaltia en l’adult“. La clau, per la doctora, està en descobrir els mecanismes de “protecció” dels més menuts i “replicar-ho” en els adults. Això, ha afirmat, “seria clau per al desenvolupament de vacunes i de fàrmacs” per lluitar contra la covid-19.

“Com pots no agafar un nen que està plorant?”

El compliment de les mesures recomanades per reduir el risc de contagi no sempre és fàcil a les escoles bressol. “Quan venen els pares, el primer que fan és baixar-los la mascareta per fer-los un petó“, ha explicat a ‘reset’ Margarita Tur, directora de l’escola bressol Petits, de la Dreta de l’Eixample. En el mateix sentit, Tur s’ha preguntat “com pots no agafar un nen que està plorant per calmar-lo?“, per posar de manifest com n’és de complicat evitar el contacte entre els menuts i les seves mestres.