Després de setmanes sense poder fer-se, les activitats extraescolars, les d’esport escolar i les de lleure educatiu tornen a obrir aquest dilluns. El Procicat ha autoritzat que es reprenguin aquelles que van dirigides a infants que es troben en les etapes d’educació infantil i d’educació primària. És a dir, nens i nenes d’entre tres i 12 anys.

Això vol dir, que els centres escolars poden tornar a oferir-les (fins ara només es permetien aquelles en què els participants formaven part del mateix grup bombolla). La mesura també afecta el lleure educatiu, com per exemple, els esplais. Precisament fa unes setmanes la Generalitat va aprovar ajudes per al sector de les empreses de lleure, que s’ha vist molt afectat per les restriccions per la pandèmia.

Pel que fa a l’esport federat i els consells esportius, es pot entrenar amb més de sis persones i participar en les competicions permeses. Una altra de les novetats en l’actualització de les restriccions és que s’inclou explícitament el terme “circ” com a esdeveniment cultural per tal de “no generar confusions”. La situació per aquest sector no canvia ja que ja s’estava autoritzant.

Els esplais preocupats pels adolescents

Des de la Federació Catalana de l’Esplai, Fundesplai i la fundació Pere Tarrès lamenten que la represa de les activitats extraescolars es limiti a la primària. Des de Fundesplai reivindiquen que “aquestes activitats mai haurien d’haver estat tancades ja que compleixen un paper educador de primer nivell i són essencials per al creixement i desenvolupament dels infants i joves.”

Els esplais també estan preocupats perquè les activitats dirigides a joves i adolescents segueixen tancades per part del Procicat i afegeixen que aquest col·lectiu és “especialment vulnerable atès que es troba en un moment vital on és molt necessari recuperar l’activitat artística, esportiva i de lleure en general .” També apunten que aquests joves necessiten reprendre els hàbits saludables i evitar el sedentarisme i les pantalles.

Per la seva banda, des de la Fundació Pere Tarrés, valoren positivament que s’hagin reprès les activitats extraescolars però també lamenten que els adolescents hagin quedat al marge. La fundació recorda que “les activitats de lleure són generadores d’igualtat d’oportunitats, sobretot entre els infants i joves en situació de vulnerabilitat social.”

Es mantenen la majoria de restriccions

Són les poques modificacions que ha fet el Procicat respecte a les restriccions que fins ara estaven en vigor. Els bars i restaurants mantindran el mateix horari que fins ara i els centres comercials continuaran tancats. Els caps de setmana està prohibida tota activitat comercial no essencial. A més, es manté el confinament comarcal.

Pel que fa als gimnasos, poden seguir funcionant amb un aforament limitat al 30 % a l’interior. Les activitats de grup estaran limitades a sis persones.