L’Hospital Sant Joan de Déu ha presentat aquest dimecres els resultats de l’estudi “Kids Corona” fet als casals d’estiu per analitzar la capacitat dels infants de transmetre la covid-19. Segons l’informe, la taxa de transmissió en aquests grups ha estat molt baixa, del 0,3, una xifra sis vegades inferior a la que presentava la població general en el moment de fer-se l’estudi –i que oscil·lava entre l’1,7 i 2–. Segons l’estudi, els grups bombolla “s’han demostrat eficaços per contenir la transmissió de la malaltia, per facilitar la traçabilitat dels contactes i per permetre les quarantenes selectives“. A més, els investigadors han trobat una correlació entre els casals d’estiu amb més casos positius amb les àrees on l’incidència de coronavirus era més alta. Els resultats, segons l’estudi, demostra que els casals d’estiu no han actuat com a focus de transmissió.

Tot i això, els autors reconeixen que l’informe té limitacions: el temps analitzat –cinc setmanes– és massa curt, els resultats provenen de proves PCR –i estan pendents dels tests serològics que podrien provocar variacions– i la major part de les activitats dels casals han estat a l’aire lliure i amb grups petits. Per aquesta raó, consideren que els resultats no són directament extrapolables a les escoles, davant l’inici del proper curs escolar.

39 positius i vuit casos contagiosos

Durant cinc setmanes, l’estudi ha fet proves PCR setmanals a 1.700 infants –entre 3 i 15 anys– i a 400 monitors. En total, s’hi han detectat 39 positius: 30 infants i 9 monitors. Només vuit dels casos van contagiar alguna altra persona. La investigació ha detectat que els més petits (menors de 12 anys) han tingut la mateixa capacitat de transmissió que els més grans (entre 13 i 17 anys).

Ara investiguen si són més contagiosos que els adults

Les dades presentades aquest dimecres són només els resultats preliminars. Un altre dels objectius de l’estudi i en què encara estan treballant a l’Hospital Sant Joan de Déu és saber quina és la capacitat de transmissió dels infants respecte dels adults. Es tractaria de demostrar si passa igual que en altres virus com el de la grip, en què els infants són més contagiosos o si en el cas del coronavirus, la seva capacitat de transmissió és més baixa.

S’infecten igual que els adults, però la majoria són asimptomàtics

En una altra investigació, la plataforma Kids Corona també ha estudiat en quin grau s’infecten els infants i com els afecta la malaltia. L’estudi ha demostrat que els nens s’encomanen igual que els adults, ja que en ambients amb alta presència del virus l’agafen el 18 %. No obstant això, gairebé la gran majoria d’infants són asimptomàtics o presenten símptomes lleus. Els estudis fets per aquesta plataforma han descobert que el 99 % dels nens desenvolupen un quadre lleu. De fet, a l’Hospital Sant Joan de Déu han atès per coronavirus menys d’una cinquantena de nens des del març i les complicacions més greus s’han derivat de la síndrome de Kawasaki.