Continuen els problemes per a l‘Escola Entença. Quatre anys després de l’estrena en barracons, l’escola continua sense una ubicació definitiva que convenci tots els agents implicats. Aquesta setmana l’Ajuntament ha fet saber a la comunitat educativa la seva proposta: situar l’escola als Jardins de Paula Montal, al carrer de Viladomat, entre Diputació i Consell de Cent. Aquesta opció és rebutjada pels pares perquè consideren que es tracta d’un solar massa petit.

Després de veure els plànols en la reunió d’aquest dijous, les famílies asseguren que és la pitjor proposta que se’ls ha presentat fins ara. Expliquen que se’ls ofereix un solar de 1.500 metres quadrats, que es podria ampliar fins a 1.950 metres, però consideren que es tracta de mides inadmissibles. Denuncien que és una superfície que està molt lluny de la mitjana de metres quadrats de la resta d’escoles del districte i de les recomanacions de la Generalitat.

Quatre anys de lluita per un solar definitiu

L’Escola Entença havia d’anar inicialment a l’antiga presó Model però, finalment, l’Ajuntament va decidir situar en aquesta zona la nova Escola Institut Xirinacs i la va deixar sense ubicació. Davant d’aquesta problemàtica, el consistori va arribar a un acord amb les famílies de l’Escola Entença assegurant que els dos centres tindrien unes mides similars pel que fa a metres quadrats. Ara, les famílies es queixen que amb aquesta nova proposta s’està incomplint l’acord, ja que el solar de la Model tindrà uns 4.500 metres quadrats, amb un pati destinat a l’escola d’uns 1.700 metres quadrats: el doble d’espai del que els proposen a ells.

“És paradoxal que el que ens proposen com a provisional sigui millor que la solució definitiva”, es queixen els familiars. Cal recordar que el curs que ve els més de 200 alumnes de l’Escola Entença seran traslladats al solar de l’antiga presó Model a la cantonada d’Entença amb Provença. El trasllat, molt reclamat per les famílies, s’ha de fer ja perquè els mòduls situats a l’Escola Industrial se’ls han quedat petits. En aquesta nova ubicació provisional disposaran d’un espai d’uns 3.000 metres quadrats, una mesura similar a la que tenen la resta d’escoles del districte i molt lluny del que els proposen en els Jardins de Paula Montal. La proposta de la Model va arribar un cop es va desestimar traslladar el centre als Jardins de Marcos Redondo per les afectacions que implicava per al barri i pels alts nivells de contaminació ambiental i acústica, i quan ja havien rebutjat anar al carrer de Londres, perquè l’immoble no compleix els requisits.

Carta oberta perquè es replantegin la proposta

Tenint en compte tot això, les famílies han adreçat una carta oberta a l’Ajuntament i el Consorci d’Educació de Barcelona per demanar-los que es replantegin la proposta i que no es doni el conflicte per resolt. “No hem patit tot el que hem patit perquè ens poseu sobre la taula una proposta com aquesta”, escriuen a la carta, en què demanen trobar una solució definitiva com més aviat millor. Asseguren que s’hauria d’arribar a algun acord abans de començar el curs 2020-21. Les famílies fa molts anys que es mobilitzen per reclamar un espai definitiu i adequat a les necessitats del centre. El curs passat van fer una tancada a l’Ajuntament i una protesta que va fer suspendre l’últim consell plenari del districte.