Aquest divendres és el Dia Internacional del Guia Turístic, que se celebra des del 1985. L’Associació de Guies de Turisme (AGUICAT) ofereix un seguit de visites guiades gratuïtes als ciutadans que no tenen l’oportunitat de gaudir-ne habitualment. Com a novetat enguany els guies oficials han convidat els afectats per la precarietat laboral que genera el sector turístic i pel turisme de masses.

Els afectats pel turisme

Els guies turístics han seleccionat diferents col·lectius afectats com ara les treballadores d’atenció al visitant dels museus, cambreres de pisos d’hotels, veïnes de barris gentrificats i diferents plataformes que lluiten contra els efectes del turisme massiu, com ara els afectats per la hipoteca. Les vistes es fan en diferents escenaris: el barri Gòtic, el passeig de Gràcia, el Recinte Modernista de Sant Pau i el Parc Güell.

Amb la PAH al Parc Güell

Un dels objectius d’aquestes visites és “generar un debat al voltant del turisme sostenible i de qualitat, d’aquí ve que s’hi vulgui implicar especialment tots aquells veïns que se’n poden sentir exclosos per tal de treballar conjuntament en la millora del sector”.

Una de les visites ha estat la que ha fet la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) al Parc Güell, un dels conjunts monumentals més visitats a la ciutat. Si bé la majoria dels assistents han agraït la invitació dels guies oficials de la Generalitat, no passen per alt que part de la culpa de la seva situació l’ha generat el turisme de masses. En el seu cas la gentrificació que el turisme ha creat a Barcelona ha provocat un encariment de l’habitatge i de retruc ha provocat més desnonaments dels que es podien preveure.