Les famílies de l’Escola Entença, al barri de la la Nova Esquerra de l’Eixample, han tallat el carrer del Comte d’Urgell amb París per denunciar una situació que consideren “insostenible”. Per una banda, la ubicació provisional d’aquest centre en mòduls prefabricats havia d’acabar aquest curs 2018-2019 però se’ls ha comunicat que hi romandran, com a mínim, quatre anys més. Per una altra banda, les famílies alerten que l’indret actual dins el recinte de l’Escola Industrial no els permet créixer. També els preocupa que es troben a prop d’una subestació elèctrica i cap administració els ha garantit que sigui segur per a la salut dels infants.

protesta Escola Entença

Unes 250 persones han tallat la confluència del carrer de París amb Comte d’Urgell durant mitja hora. La primera línia de la manifestació l’han ocupat pares i mares amb mascaretes, guants i granotes. Amb aquesta imatge, l’Associació de Famílies d’Infants (AFI) ha fet palesa la preocupació per la salut dels alumnes. “Els barracons estan a l’àrea d’influència de les ones electromagnètiques d’una subestació elèctrica però, tot i haver-ho demanat, cap administració ha confirmat que això no tingui conseqüències nocives”, ha explicat Constanza Saavedra, portaveu de les famílies.

protesta Escola Entença

El solar al costat del Ninot, ubicació definitiva?

Després de tres propostes d’ubicació descartades (a la presó Model, a l’edifici de Londres-Villarroel i al recinte de l’Escola Industrial), l’última opció al damunt la taula de negociació ha estat el solar que hi ha al carrer de Provença, entre Casanova i Villarroel. Aquests terrenys al darrere del Mercat del Ninot són propietat de l’Hospital Clínic i desencallar l’acord no sembla fàcil. Les famílies han explicat a betevé que l’Ajuntament va rebutjar aquesta ubicació fa dos anys però ara s’ha tornat a reactivar. Ara bé, la confirmació torna a eternitzar-se. “El comissionat d’Educació, Miquel Àngel Essomba, ens va dir que ens ho confirmaria però no hem rebut resposta“, assenyala Saavedra.

Manca d’espai i deficiències dels mòduls

Actualment, l’Escola Entença té tres cursos (P3, P4 i P5) amb dues línies cadascun, és a dir, 150 infants. Les famílies alerten que l’emplaçament actual no els permet créixer per acollir els que hi haurà d’aquí a quatre anys: 375 alumnes. És el temps que haurien d’estar-s’hi mentre es construeix l’edifici definitiu. “Si actualment ja patim manca d’espai a l’exterior i al menjador, no ens podem imaginar el que suposarà si continuem creixent”, afirmen des de l’AFI. A aquesta realitat se li afegeixen els problemes de goteres “dins els mòduls i sobre els quadres elèctrics quan plou” o les colònies de mosquit tigre que hi ha per l’acumulació d’aigües sota els barracons.

Escola Entença

Resposta de les administracions a l’Escola Entença

Finalment, amb l’agenda de mobilitzacions activada, l’Ajuntament i el Consorci d’Educació de Barcelona han respost. El conseller del Districte de l’Eixample, Jordi Matas, ha convocat una reunió amb totes les parts implicades el 10 de desembre. Prèviament, l’equip directiu de l’escola i el consorci es reuniran el 4 de desembre. Les dues administracions han assegurat que la seva voluntat “sempre ha estat dialogar”.