L’Ajuntament de Barcelona reconeix que es va equivocar en el tipus d’element antimonopatins que va col·locar en la barana del passatge del Vapor Vell, a Sants. Va posar unes peces de forma quadrada —que podien ser perilloses per als infants que hi juguen—, quan l’habitual són unes altres de formes més arrodonides. Per això, les va acabar retirant.

Segons ha admès el consistori, “en aquest tipus de baranes es col·loquen unes peces en forma de mitja lluna. Ara, el Departament d’Espai Urbà i el districte de Sants-Montjuïc revisaran el disseny de les noves peces a col·locar, per tal que facin la seva funció de manera òptima”.

Peça antimonopatins instal·lada, i ja retirada, a la barana del passatge del Vapor Vell
Element antimonopatins en una barana del carrer de la Noguera Pallaresa, a la Bordeta

Segons ha explicat l’Ajuntament, “des del 2014 es col·loquen unes peces metàl·liques a les baranes de la ciutat i de manera puntual quan hi ha queixes dels veïns perquè se’n fa un mal ús del mobiliari urbà”.

Els veïns es queixen del mal ús de la barana

Al passatge del Vapor Vell fa anys que el veïnat alerta de l’ús inadequat de la barana per part de grups de patinadors, que l’utilitzen per fer-hi figures. Per aturar-ho, el Departament d’Espai Urbà del districte de Sants-Montjuïc va decidir col·locar uns elements que impedissin fer aquest tipus d’ús de la barana. No obstant això, els elements quadrats que es van soldar no eren els adequats i, per això, es va decidir retirar-los. Tot i que els veïns creuen que els elements cal tornar a instal·lar-los, admeten que la forma no era l’apropiada.

Era un element molt perillós. Ells mateixos l’han retirat i ara a veure què posen perquè els ‘skaters’ no vinguin
Mercè Truyàs, representat dels veïns del passatge del Vapor Vell

L’Escola Barrufet, situada al passatge, i les famílies del centre veuen amb bons ulls la retirada de les plaques metàl·liques, sobretot perquè creuen que hi ha altres alternatives per afavorir la bona convivència ciutadana i el bon ús de l’espai.

El que haurien de fer és retirar la barana i posar un altre tipus d’estructura. Per nosaltres les plaques són un pegat, convindria pensar en quelcom més profitós per al passatge
Héctor Saura, mestre Escola Barrufet

De fet, l’Escola Barrufet i les famílies han presentat una proposta de revitalització ciutadana del passatge del Vapor Vell als pressupostos participatius. La proposta inclou, precisament, transformar la zona de rampa on està ubicada la barana en una àgora on es podrien instal·lar unes grades per fer-hi activitats culturals a l’aire lliure. El projecte ha passat a la fase de concreció i és una de les 20 propostes finalistes del districte de Sants-Montjuïc que es podran votar fins al 20 de juny.