(ACN) Els grups parlamentaris d’ERC, Junts per Catalunya, la CUP i En Comú Podem s’han compromès a tramitar per la via d’urgència una proposició de llei per restituir i ampliar les mesures incloses en el decret llei 17/2019 i la Llei 24/2015 de mesures urgents per fer front a l’emergència d’habitatge, i dels quals el Tribunal Constitucional (TC) en va tombar alguns articles.

Els grups han entrat al registre aquest mateix dimarts la proposició que sorgeix de la iniciativa legislativa popular (ILP) de la Llei de l’habitatge 24/2015. Entre d’altres, l’objectiu del text torna a ser que els grans tenidors ofereixin un lloguer social a famílies vulnerables que ocupen un habitatge i evitar els denonaments.

La portaveu de la PAH, Lucía Delgado, ha destacat des del Parlament que amb el registre de la proposició de llei es dona “un missatge d’esperança” a milers de famílies en risc. Delgado recorda que el Govern espanyol va aprovar una moratòria en els desnonaments que finalitza el pròxim 9 d’agost. I avisa que “si no actuem, vindrà un tsunami de 26.000 desnonaments“. L’objectiu dels partits és que la nova llei es pugui aprovar a l’octubre.

Objectiu, posar en circulació habitatges buits

Entre les mesures que recupera la llei, hi ha l’obligatorietat que bancs i grans tenidors que tinguin 10 habitatges estiguin obligats a oferir un lloguer social a famílies vulnerables. D’aquesta manera, es volen evitar els desnonaments en el termini d’un mes entre que s’acredita la situació de risc i la presentació de l’oferta. Així mateix, s’iguala el període de cessió i passaria a ser de tres a set anys, com preveu la llei espanyola. Josep Babot, membre de la comissió jurídica del Grup Promotor de la Llei 24/2015, ha dit que “es tracta de posar en circulació els habitatges buits de grans tenidors”.

Babot ha defensat que les mesures que incloïa la llei tombada pel TC eren constitucionals i que l’alt tribunal les va rebutjar per defecte de forma del decret 17/2019.

Acord d’ERC, Junts, CUP i ECP

El diputat d’ERC Pau Morales ha remarcat que començar la legislatura amb el registre d’aquesta proposició de llei era un compromís inclòs en els dos acords amb Junts per Catalunya i la CUP. Pel que fa a la diputada de Junts, Glòria Freixa, ha subratllat que cal “donar resposta a milers de famílies” i ha demanat a la resta de formacions i entitats que els ajudi davant el Govern espanyol a posar fi a “l’infrafinançament endèmic” en polítiques d’habitatge.

La diputada de la CUP Montserrat Vinyets també ha exigit que es destinin “partides pressupostàries potents” per dotar de recursos la llei. De la seva part, la diputada d’En Comú Podem Susanna Segòvia s’ha compromès a afavorir la tramitació accelerada i “amb tota agilitat” del text i ha demanat “valentia política” per desplegar la llei. Així mateix, s’ha preguntat si el govern es va comprometre a desplegar 1.000 milions d’euros en polítiques d’habitatge en un any, com consta en l’acord amb la CUP, o en quatre anys, com consta en l’acord amb Junts.