Aquest dimecres s’ha inaugurat el Centre de Salut Mental i Addiccions (CSMiA) al districte de Gràcia. L’equipament està situat a l’Hospital de l’Esperança i disposa, també, d’un hospital de dia de salut mental. Fins ara, el centre estava ubicat al carrer de la Mare de Déu del Coll, un espai que s’havia quedat petit. A partir d’ara, els ciutadans que pertanyen a les àrees bàsiques de Salut de Larrard i una part de Vallcarca seran atesos des d’aquí.

Centre de Salut Mental i addiccions

Al nou centre treballen 22 professionals. La seva tasca se centra en identificar persones amb trastorn mental, especialment de gravetat, i identificar aquelles que els tinguin per abús en el consum de substàncies estupefaents. Segons ha explicat Salut en un comunicat, fins ara, el 42 % dels pacients acudien al centre per un trastorn mental sever; el 19 % rebien atenció i seguiment per a drogodependències i el 39 % restant per a altres trastorns mentals.

Hospital de Dia

Pel que fa a l’Hospital de Dia té capacitat per atendre 25 pacients, amb una estada mitjana de tres mesos i s’ubica en un gran espai de la planta baixa, d’uns 125 metres quadrats. Aquest centre, que disposarà de sis nous professionals, està dirigit als usuaris que requereixen d’una atenció més global i intensiva que la que se’ls pot oferir al Cente de Salut Mental i Addicions.

En total, s’han invertit gairebé dos milions d’euros en els dos espais, que disposen de 1.100 metres quadrats de superfície. La gestió la continuarà fent l’Hospital Mare de Déu de la Mercè de Germanes Hospitalàries.

La pandèmica repercuteix en la salut mental

Durant l’acte d’inauguració, la consellera de Salut, Alba Vergés ha agraït “la feina ingent dels professionals sanitaris” i ha recordat que la pandèmia de la covid-19 està provocant efectes en la salut mental de les persones, que “cal donar resposta des del sistema de salut públic”.

La coordinadora del nou centre, Mònica Guasch, ha destacat que “equipaments com aquest, són un reflex de l’evolució de la psiquiatria en l’últim segle i mig on, cada vegada, l’atenció és més especialitzada i més enfocada a l’abordatge integral de les necessitats del pacient”.