El Banc de Sang i de Teixits ha detectat la seqüenciació parcial dels primers dos casos de la variant brasilera de la covid-19 a Catalunya. Sembla que es tracta d’un grup de sis persones format per familiars i amics. Segons ha explicat el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, l’avís es va produir dimarts i ara se n’està fent la seqüenciació completa, que s’acabarà el cap de setmana. Tot i això, Argimon assegura que els microbiòlegs estan “convençuts” que es podrà confirmar que aquests dos casos corresponen a aquesta variant.

Argimon no ha volgut detallar on s’han detectat aquests dos casos. Sí que ha recordat que aquesta variant, com la britànica, és més contagiosa, i que “a priori” podria ser que les vacunes no fossin tan efectives.

Un 32 % dels casos ja són de la variant britànica

Salut també ha confirmat que actualment a Catalunya un 32 % dels casos de coronavirus ja corresponen a la variant britànica. També a Barcelona representen el 32 %. De fet, creuen que serà la variant predominant abans de mitjans de març, com havien predit en un principi.

Preocupació per si arriba la quarta onada

Segons ha apuntat Argimon, l’increment de casos de les variants podria explicar per què la baixada de la corba de contagis s’ha aplanat els darrers dies. Segons el departament aquesta frenada no es pot atribuir a un relaxament de les restriccions perquè gairebé no s’han produït.

La situació preocupa Salut, sobretot perquè les UCI dels hospitals continuen molt plenes, encara per sobre dels 600 malalts. Argimon alerta que si ara comencés la quarta onada seria amb 300 malalts més a crítics que a la tercera onada. “El problema el tenim clarament en els malalts ingressats a les UCI, reconeix.

La vacuna redueix un 80 % els contagis de professionals sanitaris

Pel que fa a la vacunació, Salut destaca que la vacunació ja comença a tenir efectes sobre els professionals sanitaris. En un estudi sobre 68.000 professionals tant d’hospitals com de l’atenció primària, s’ha detectat una reducció del 80 % dels contagis entre les persones que ja han rebut la segona dosi de la vacuna.

El departament lamenta, però, nous retards en el lliurament de les vacunes. Només arribaran la meitat de les dosis de Moderna (32.000) i no serà fins a finals de la setmana vinent. AstraZeneca també redueix de 90.000 a 60.000 les vacunes que arribaran el proper dilluns.