Els veïns i entitats de Porta han aturat aquest dilluns els operaris que l’empresa Barcino ha enviat als horts del carrer de la Maladeta per netejar un dels solars. Fa 10 anys que el veïnat va ocupar aquests terrenys -sòl edificable- i van instal·lar-hi uns horts per reivindicar l’espai per al barri. Finalment, els veïns han pogut aturar els operaris, però no evitar la destrossa d’alguns horts.

Neteja aturada i horts destrossats

Tot ha començat al matí, quan l’empresa Barcino, propietària d’un dels solars, ha iniciat les tasques de neteja d’un dels horts.  Els veïns i entitats s’han mobilitzat ràpidament i han aconseguit aturar els treballs. Un dels motius que han permès l’aturada és que el propietari té caducat el permís per tancar l’espai i, per tant, no podrà continuar amb el procediment fins que no el renovi. Tot i que la neteja s’ha aturat, alguns horts han quedat destrossats. “És un hort que tenia faves, enciam i tot sembrat, i m’han posat tot cap per avall i tot trepitjat”, explica el Chenchu Ruiz, usuari dels horts.

La Guàrdia Urbana ha precintat el solar, mentre els veïns i l’entitat discutien sobre l’acció que s’estava fent. Segons l’empresa, es tractava només “d’una neteja i millora de l’espai”, però els veïns s’han mobilitzat perquè fa més de 10 anys que els horts són un símbol de lluita per aconseguir espais verds i comunitaris per al barri. Representants de l’Ajuntament han fet de mitjancers en la discussió i han ofert la creació d’una taula de treball per intentar arribar a una solució.

Símbol de la lluita veïnal

Els horts urbans del carrer de la Maladeta van ser una iniciativa dels veïns, que van ocupar dos solars destinats a la construcció d’habitatges per reclamar una zona verda al barri i protestar contra la construcció massiva de pisos.

Els solars del carrer de la Maladeta van ser expropiats l’any 2004 dins el procés de remodelació de Porta per substituir les cases baixes per blocs d’habitatges. Però els veïns tenien altres plans, volien una zona verda que evités la massificació del barri. Per això van començar a plantar els horts, de mica en mica, de parcel·la en parcel·la, fins a completar tot el terreny.

Veïns denunciats

Una de les empreses immobiliàries, Núñez y Navarro, va denunciar els veïns i els va portar a judici, tot i que no van comparèixer. Mentre no es resol la situació, els veïns tenen clar que continuaran defensant els horts fins que s’arribi a una solució: “Sabem que els horts no són l’objectiu final d’aquest espai ni de la reivindicació de l’associació de veïns, sinó que volem que sigui un espai obert, un espai que els vens i veïnes puguin decidir què vol ser”.