Nous usos per al robot Da Vinci. L’Hospital Vall d’Hebron està utilitzant-lo des del febrer en les intervencions de càncer de pulmó, per extreure tot un lòbul pulmonar només amb petites incisions. Això redueix el dolor postoperatori i escurça la recuperació del pacient. Aquest hospital és el primer de tot Catalunya que tracta el càncer de pulmó amb aquesta tècnica.

Petites incisions de menys d’un centímetre

Un dels avantatges que té utilitzar aquesta tècnica és que és menys invasiva. En una operació tradicional de pulmó s’haurien de fer incisions d’entre 15 i 20 centímetres i obrir les costelles per arribar als pulmons.

En canvi, amb el robot, segons diu Alberto Jáuregui, del Servei de Cirurgia Toràcica de Vall d’Hebron, es poden extirpar els tumors amb tres o quatre  incisions de només vuit mil·límetres. Aquesta cirurgia menys invasiva millora la recuperació i minimitza les complicacions. 

robot da Vinci Vall Hebron

Una recuperació més ràpida i amb menys dolor

Els operats amb el nou sistema tenen l’avantatge d’estar ingressats només entre tres i quatre dies, mentre que fins ara l’estada hospitalària era d’entre 7-10 dies.

Amb la cirurgia robòtica es redueix el dolor en el postoperatori i per tant els pacients han de consumir menys calmants, perquè les ferides són molt més petites.

Una vintena de pacients operats

Des del passat mes de febrer, l’Hospital Vall d’Hebron ha començat a utilitzar-lo en metàstasis pulmonars i altres cirurgies del tors. Una vintena de pacients ja han estat intervinguts amb èxit gràcies a aquesta tècnica, que requereix la participació de cirurgians toràcics altament especialitzats. Es calcula que es poden operar amb aquesta tècnica entre el 30 % i el 50 % dels pacients de càncer de pulmó que siguin operables.

El cirurgià té l’oportunitat de veure l’operació a través d’una càmera en tres dimensions i amb alta definició. El metge té una visió molt clara en HD i tres dimensions, fet que li permet treballar amb una gran precisió. El robot té quatre braços mòbils que tradueixen el moviment amb l’especialista.

Ja fa gairebé 13 anys que aquest robot d’alta precisió va aterrar als hospitals de barcelonins. Des de llavors s’ha convertit en un aliat imprescindible per intervenir de forma menys invasiva. Pacients amb apnees del son o trastorns gastrointestinals. 

A l’Hospital de Vall d’Hebron compten amb dos robots d’alta precisió que utilitzen en intervencions d’urologia, ginecologia, pediatria o cirurgia otorrino-maxilofacial, entre d’altres.