Transports Metropolitans de Barcelona ha detectat amiant en la pintura de tres vagons de metro. Es tracta de combois que circulen per la Línia 1. L’empresa assegura que no hi ha perill per als passatgers ni tampoc per als conductors dels trens, perquè la pintura afectada està situada en una part amb la qual els usuaris no tenen contacte.

En un missatge intern d’aquest dimarts mateix als treballadors, al qual ha tingut accés betevé, TMB explica que als bastidors de tres combois de la sèrie 4.000 han detectat entre un 5 i un 10 % d’amiant en la pintura. Aquests combois es van fabricar als anys 90, quan l’amiant encara era legal. Transports Metropolitans de Barcelona ha anunciat que ara s’acceleraran les inspeccions sobre la presència d’amiant a tots els trens dels models 3.000 i 4.000, que, a banda de la Línia 1, també circulen per la 3. Identificaran, a més, amb una etiqueta els tres combois afectats. TMB ha puntualitzat en una nota que els combois afectats “no hauran de ser retirats del servei més enllà del temps necessari per al marcatge correcte”.

Els sindicats asseguren que havien demanat diverses vegades aquestes inspeccions després de saber-se que alguns trens del metro de Madrid tenien amiant. A més, recorden que es tracta del mateix fabricant, l’empresa CAF. TMB, però, assegura que des de fa temps desenvolupa un “inventari exhaustiu d’elements que continguin amiant en qualsevol espai o vehicle de la xarxa de metro”.

El sindicats lamenten que no es detectés abans

El comitè d’empresa demanarà a TMB que informi de tots els treballs que s’han fet en aquests cotxes i que identifiqui els operaris que hi han intervingut per aplicar el pla de contaminació. El president del Comitè d’Empresa, Aitor García, explica que molts treballadors que han tingut contacte amb aquests trens estan jubilats i prejubilats.

D’altra banda, lamenten que des de l’any 2000 TMB ha negat que hi hagués amiant als trens del metro, i que fins ara no hagi analitzat els vagons. “En aquests 18 anys hi ha treballadors que hi han estat exposats i no s’han estat prenent les mesures pertinents”.