L’Autoritat del Transport Metropolità (ATM) ha aprovat aquest dijous invertir un total de 555 milions d’euros en renovar els 42 combois més antics de les línies 1 i 3 que contenen una pintura amb amiant. El president de l’ATM, Damià Calvet, ha explicat que es preveu que aquesta renovació dels trens comenci d’aquí a dos anys. L’alcaldessa, Ada Colau, ja va anunciar en plenari municipal que s’avançaria la compra d’aquests metros, que han de servir per renovar una flota que ja arribava al final de la seva vida útil.

Calvet ha reiterat que la presència d’amiant en aquests metros no és perillosa per la salut dels usuaris i dels treballadors, una tesi que TMB ha reiterat en més d’una ocasió. Asseguren que la pintura bituminosa que cobreix la part interior del xassís dels trens no desprèn fibres i, per tant, no hi ha risc que algú les acabi inhalant. El pneumòleg Josep Tarrés, expert en amiant, considera, en canvi, que sí que hi ha risc i ja en va aconsellar la retirada. 

La inversió de 555 milions d’euros serà assumida per l’ATM a través de les aportacions de les administracions que en formen part els pròxims 20 anys.