El Ministeri de l’Interior ja fa dies que ha activat el reforç policial a Catalunya amb motiu de la proximitat de la sentència del judici del procés del Tribunal Suprem, que ara tot indica que és imminent. Diverses unitats d’intervenció policial (UIP), els anomenats antiavalots de la Policia Nacional, van arribar a Catalunya fa un parell de setmanes, i aquest dimarts ha començat el trasllat dels agents dels grups de reserva i seguretat (GRS) de la Guàrdia Civil. Segons ha avançat el diari ‘El Confidencial’, els efectius d’aquests grups desplegats arreu de l’estat, tret dels que són a les Canàries, arribaran de manera esglaonada. L’objectiu final és reforçar la seguretat amb 700 guàrdies civils i 800 policies nacionals a les principals ciutats catalanes, però sobretot a Barcelona, on es fa el desplegament més destacat.

A tot aquest dispositiu d’antiavalots cal afegir-hi els serveis d’informació de la Guàrdia Civil que ja han estat traslladats a Catalunya per participar en l’operació que va finalitzar amb la detenció de nou persones acusades de rebel·lió i terrorisme, que la policia vincula amb els Comitès de Defensa de la República (CDR), set dels quals estan en presó preventiva.

Allotjats en instal·lacions d’Interior i també en hotels

Així com els agents de Policia Nacional s’allotgen a la caserna del Bruc i en hotels, els efectius de reforç de la Guàrdia Civil estaran en instal·lacions del cos i també en hotels propers de la zona.

El dispositiu és similar al que es va engegar fa tot just un any, coincidint amb el primer aniversari del referèndum i la Diada. El desplegament més gran de Guàrdia Civil a Catalunya es va fer fa dos anys, amb motiu del referèndum de l’1 d’octubre i es va allargar durant 100 dies.

El ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, ja va avançar fa dies que no es descartava reforçar la presència policial coincidint amb la sentència, perquè serà un “moment especial” pel que fa a possibles “contestacions des de l’àmbit més radical”.