La Guàrdia Civil ha engegat aquest dilluns a primera hora una operació contra persones vinculades als Comitès de Defensa de la República (CDR) que presumptament “planejaven accions violentes”. El balanç és de nou detinguts a qui la Fiscalia acusa de terrorisme, rebel·lió i tinença d’explosius. L’operació continua oberta i no es descarta que hi pugui haver més detencions. També s’han fet 10 registres a diversos municipis, el més ampli a Sabadell. El dispositiu està ordenat pel Jutjat Central número 6 de l’Audiència Nacional, que dirigeix el jutge Manuel García-Castellón. A la tarda, segons informa Alerta Solidària, dos dels detinguts han quedat en llibertat amb càrrecs i els set restants han iniciat el camí a Madrid.

Proves que “evidencien l’avançat grau de preparació dels projectes terroristes”

La Fiscalia de l’Audiència Nacional ha fet un comunicat en què diu que en els escorcolls s’han recollit proves que “evidencien l’avançat grau de preparació dels projectes terroristes amb fins secesionistes“. També detalla que estan acusats dels delictes de rebel·lió, terrorisme i fabricació d’explosius.

El ministeri públic,justifica l’operació de la Guàrdia Civil, ordenat pel jutjat d’instrucció 6, davant la “certesa” que els acusats pensaven actuar entre l’aniversari de l’1-O i l’anunci de la sentència del Tribunal Suprem del judici del procés. “S’ha procedit a la detenció dels implicats per avortar el projecte que hauria pogut ocasionar danys irreparables degut a com d’avançats estaven els preparatius”, diu la fiscalia en una nota difosa aquest dilluns al migdia.

El comunicat d’Interior i la Guàrdia Civil

El ministeri de l’Interior i la Guàrdia Civil han fet una nota de premsa en què diuen que els detinguts “podrien estar preparats per duar a terme accions violentes”. També apunten que els registres s’estan fent per decomissar “proves que evidenciïn el grau de preparació d’accions violentes”. La nota també detalla que els agents de la Guàrdia Civil ha localitzat material i substàncies considerades “precursors per a la fabricació d’explosius”. El text informa que els especialistes hauran de determinar si aquestes substàncies poden ser utilitzades en la fabricació d’artefactes. També afegeix que han requisat documentació i material informàtic per analitzar-lo.

La investigació es iniciar fa més d’un any per un delicte de terrorisme i els detinguts declararan a l’Audiència Nacional els propers dies.

La investigació està sota secret de sumari i l’operació continua oberta.

El regidor Marc Serra censura l’operatiu

Marc Serra, regidor de Drets de Ciutadania de l’Ajuntament de Barcelona, en un tuit ha qualificat l’operatiu policial de “desproporcionat” i ha afirmat que les acusacions de rebel·lió i terrorisme que s’imputen als detinguts “és probable que s’acabi desfent en fase de prova com un terró de sucre”.

Els CDR qualifiquen d”’arbitràries” les detencions

Els CDR ja han reaccionat al dispositiu policial. A través del seu compte de Twitter, han qualificat les detencions d”arbitràries”. També qualifiquen d”’indiscriminats” els escorcolls que s’estan duent a terme i adverteixen que ”no aturaran un poble convençut i combatiu”. En la mateixa piulada afirmen que ”la maquinària de les forces repressores” els ha posat ”al punt de mira”.

Centenars de persones s’han concentrat a Sabadell durant l’operatiu de la Guàrdia Civil i els Mossos d’Esquadra han establert un cordó de seguretat. Poques hores després de les detencions, els CDR han convocat concentracions a les 19 h a Sabadell i a les 20:30 h davant de la caserna de la Guàrdia Civil de la Travessera de Gràcia, a Barcelona.