La sentència del procés pot alterar el curs habitual de les eleccions generals del 10 de novembre? Els polítics i líders sobiranistes presos poden presentar-se a les llistes? Alguns d’ells ja van concórrer a les eleccions generals del 28 d’abril —formant part de les llistes al Congrés i al Senat— i a les eleccions municipals del 26 de maig.

Amb aquesta repetició electoral prevista per al 10-N, la majoria de partits han pensat en gairebé presentar-se amb unes llistes electorals calcades. Ara per ara, s’ha donat a conèixer que Jordi Sànchez repetirà com a cap de llista de Junts per Catalunya a Barcelona i que Joaquim Forn encapçalarà la llista de Girona. Altres polítics presos i diputats ja han renunciat a tornar-s’hi a presentar i podrien deixar pas a altres noms a les candidatures.

Ara bé, malgrat decideixin formar part de la candidatura del 10 de novembre, les llistes electorals poden veure’s alterades quan es doni a conèixer la sentència del procés. Si els polítics i líders sobiranistes que es troben en presó preventiva són condemnats i inhabilitats podrien haver de sortir de les candidatures. En els comicis anteriors van concórrer a les llistes els presos Oriol Junqueras, Raül Romeva, Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull.

Segons el calendari previst, però, la sentència podria sortir abans que es proclamin les candidatures, el 15 d’octubre, i, per tant, els presos ja no hi podrien ser.