El Ministeri de l’Interior ha activat el reforç policial a Catalunya amb motiu de la Diada, l’aniversari de l’1 d’octubre i l’anunci de mobilitzacions independentistes. Segons ha avançat l’Agència EFE,  el govern de Sànchez té previst enviar al voltant de 600 agents de les unitats d’intervenció policial (UIP), els anomenats antiavalots, procedents de tot l’estat.

L’objectiu, indica Interior, és vigilar edificis públics i donar suport als Mossos d’Esquadra, tot i que fonts de la conselleria d’Interior han assenyalat a betevé que no tenen constància de l’arribada d’aquests efectius.

Aquest punt es tractarà aquest dijous a la Junta de Seguretat, que reunirà el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, i el president de la Generalitat, Quim Torra. A la trobada també es debatrà sobre la presència de llaços grocs a l’espai públic, l’índex de criminalitat i la sinistralitat viària.

De Galícia al Bruc

Segons EFE, aquesta setmana ja han arribat a Barcelona alguns agents procedents de Galícia, que estan allotjats a la caserna militar del Bruc, a la Zona Universitària, al barri de Pedralbes.

Paral·lelament i amb l’objectiu de “garantir la seguretat pública” durant aquesta tardor, la Guàrdia Civil ha posposat els trasllats a fora de Catalunya d’uns 300 agents que s’havien d’incorporar en llocs vacants de l’estat.

Un any després, tornen els reforços

Precisament, fa tot just un any, el setembre del 2017, quan Interior va enviar a Catalunya al voltant de 4.000 agents de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil per reforçar la seguretat i impedir la celebració del referèndum de l’1-O.

Els efectius es van allotjar en vaixells al port de Barcelona, una decisió que va provocar polèmica per dues raons: les condicions en què vivien els agents i el fet que un dels vaixells estigués decorat amb el Piuet, el conegut personatge de la productora de cinema Warner Bros.