El Centre Cultural els Propis aviat celebrarà el centenari. És una de les entitats més antigues de Nou Barris que té seu a la mateixa via Júlia, al barri de Verdum. L’entitat creu que ara és precisament un bon moment per fer la vista enrere i recordar els inicis del centre. És per això que ha fet una crida als seus socis per recuperar els records més llunyans, i han recollit unes 200 fotografies situades entre la dècada dels 50 i 70. En una primera exposició, feta al mateix centre d’Els Propis, es van mostrar imatges d’activitats típiques que es feien i es continuen fent dins el centre. Ara, en una segona exposició, inaugurada al Casal de Barri de Verdum, s’ha fet un recull de fotografies que il·lustren la vida fora de les parets del centre. Parlen tant de la vida quotidiana dels socis com de les activitats i sortides que feien arreu del districte.

“Retrats d’un barri. Un viatge en blanc i negre”

L’objectiu de la mostra és recordar que, a Nou Barris, hi ha entitats quasi centenàries, com la d’Els Propis, que a principis del segle passat es va fundar al districte. “No podem oblidar la gent que va fundar aquest centre l’any 24-25 i que el va aguantar durant una Guerra Civil, que el va aguantar durant una postguerra molt dura”,  explica Edgar Collado, president del Centre Cultural els Propis, “amb aquesta voluntat sempre d’estar treballant per la gent del barri, perquè era un gran centre d’unió, distracció i oci de la gent del barri. D’allà han sortit parelles, famílies que han crescut allà, nens que ara estan ara vinculats a l’entitat, ha estat recuperar la història però per saber cap a on anem en el futur”. La mostra vol trencar també amb l’estereotip erroni que a Nou Barris abans dels anys 60 tot eren camps i vinyes.

Una entitat amb quasi 100 anys d’història

Els Propis han organitzat l’exposició amb la mirada posada en el centenari que el centre celebrarà el 2025. A llarg d’aquests anys, l’entitat ha celebrat milers d’activitats culturals com ara presentació de llibres, xerrades i diferents actes vinculats amb la cultura catalana. Des de fa dècades, Els Propis organitza concerts i actes vinculats amb les tradicions com l’esperit del Nadal, l’arribada dels patges reials, la revetlla de Sant Joan o l’acte de celebració de la Diada de Catalunya, i també participen dels actes altres entitats de Nou Barris. L’entitat també és seu de grups culturals com l’Agrupació Sardanista i la Coral l’Ideal d’en Clavé i la colla gegantera de Nou Barris.