El jutge de l’Audiència Nacional Manuel García Castellón ha decretat aquest dijous presó provisional comunicada i sense fiança per als set detinguts dilluns en l’operació de la Guàrdia Civil. Se’ls acusa dels delictes de pertinença a organització terrorista, fabricació i tinença d’explosius i estralls. El magistrat ha pres aquesta decisió després que la fiscalia hagi demanat presó sense fiança per a tots ells, i la justifica amb els mateixos arguments que l’escrit del ministeri fiscal: per la gravetat de les penes que s’imposen per a aquests delictes i el risc que els arrestats “puguin dur a terme les conductes que planificaven” o destruir proves.

El jutge també considera que “hi ha indicis que formen part d’una organització que vol instaurar la república per qualsevol via, també les violentes”. També manté la causa sota secret de sumari mentre s’analitza la documentació requisada.

Els advocats ho han sabut per la premsa

Alerta Solidària, que porta la defensa de cinc dels set detinguts, ha denunciat a través d’una piulada que s’han assabentat a través de la premsa i els mitjans de comunicació que el jutge ha decretat presó provisional per als seus clients.

Tot i que després en un segon missatge a les xarxes en què han confirmat l’ingrés a presó dels detinguts, han explicat que el tribunal ha esperat a tenir el dispositiu de trasllat i després ho ha notificat als advocats.

L’entitat també s’ha queixat en els darrers dies d’una vulneració constant del dret a la defensa dels detinguts perquè van tardar molt a poder entrevistar-se amb ells.

Declaracions per separat

Els set arrestats han declarat per separat i, a banda del magistrat del Jutjat d’Instrucció número 6 de l’Audiència Nacional, només hi han estan presents cadascun dels acusats amb el seu advocat i el fiscal Miguel Ángel Carballo, ja que el cas està sota secret de sumari. Els cinc detinguts amb lletrats d’Alerta Solidària només han respost les preguntes de la defensa.

Els membres que la policia vincula als CDR han arribat a l’Audiència Nacional en un autobús de la Guàrdia Civil aquest dijous a les set del matí, segons fonts policials. Les declaracions, però, han començat a partir de les 11 h amb els dos detinguts que tenen advocat d’ofici. Els dies previs, en espera de passar a disposició judicial, els set detinguts han passat la nit a la comandància de la Guàrdia Civil de Tres Cantos, Madrid.

La CUP abandona el ple com a protesta

Els quatre diputats de la CUP-CC han abandonat el ple del Debat de política general en plena votació, com a protesta per la presó de l’Audiència Nacional als independentistes detinguts. Ho ha explicat el diputat Carles Riera, que, durant una de les votacions al Parlament, ha demanat la paraula per reclamar la suspensió temporal del ple per celebrar una reunió extraordinària de la Junta de Portaveus per donar una “resposta institucional”.

El president de la cambra, Roger Torrent, ha respost que la reunió es podria celebrar un cop acabat el ple, en cas que els grups així ho desitgin. Els quatre diputats cupaires han decidit abandonar l’hemicicle en senyal de protesta. Finalment la Junta de Portaveus es reunirà aquest dijous a petició de JxC, ERC i la CUP-CC, precisament com a conseqüència de l’ingrés a presó dels set acusats.