La investigació judicial sobre qui va donar ordenar les càrregues policials durant el referèndum de l’1-O se centra ara en la Brigada d’Informació, una unitat policial dedicada a captar informació, que el dia del referèndum va intervenir als col·legis amb armilla groga. El jutge que investiga les càrregues ha ordenat que s’identifiqui els comandaments de la Brigada que hi van intervenir. La petició del magistrat arriba després que l’Ajuntament, que exerceix d’acusació popular en la causa, hagi aportat un informe amb indicis que aquesta unitat és qui hauria coordinat l’operació policial de l’1-O.

Segons avança Marc Serra, regidor de Drets de la Ciutadania, en un fil a Twitter, un informe aportat per la Policia Nacional sobre la intervenció a l’Escola FEDAC Horta revela que eren els agents de la Brigada d’Informació els que decidien quan s’havia “d’abandonar l’operació”.

L’informe, que tenia l’objectiu d’incriminar els manifestants, detalla que els agents seguien una “ordre d’execució operativa”. Una informació que contrasta amb la del coordinador del dispositiu policial de l’1-O, Diego Pérez de los Cobos, que va negar davant del jutge haver donat les ordres de carregar als col·legis electorals.

El jutge també ha demanat a l’Estat que aporti el pla d’actuació per donar compliment a la interlocutòria que va dictar el TSJC amb motiu del referèndum.

“El trencaclosques es va reconstruint”

Serra critica que sigui l’Ajuntament qui estigui investigant qui va ordenar les càrregues de l’1-O i no la fiscalia. També assegura que, tot i la negativa de la Secretaria de l’Estat de Seguretat d’aportar l’organigrama complet de la cadena de comandament d’aquell dia, a poc a poc “es va reconstruint el trencaclosques”.

A hores d’ara hi ha 50 policies nacionals investigats per les càrregues de l’1-O, i estan citats a declarar vuit inspectors en cap, és a dir, els màxims comandaments sobre el terreny que van dirigir els grups que van actuar als 27 punts de votació de Barcelona. La declaració havia de ser a finals d’octubre, però s’ha ajornat fins a principis de desembre.