L’Escola d’Educació Especial Jeroni de Moragas, amb prop de 80 anys d’història, acaba de publicar el receptari inclusiu ‘Posa’t el davantal’. Es tracta d’un recull de receptes, algunes de pròpies i d’altres cedides per xefs de renom, explicades amb instruccions senzilles i pictogrames de manera que tothom ho pugui entendre, fins i tot persones amb dificultats cognitives.

El receptari ha nascut al taller de cuina

El receptari és el resultat de la feina que s’ha fet durant anys a l’escola en el taller de cuina del grup Transició a la Vida Adulta, que són els alumnes més grans del centre. Núria Soler, mestra del grup, explica que els primers anys dibuixaven les receptes a la pissarra, més endavant en paper i en els últims anys han utilitzat suports digitals per dissenyar les receptes amb pictogrames.

Receptes a l’abast de tothom

Fins ara, al llarg del curs cada alumne elaborava el seu receptari, que s’enduia quan marxava de vacances. Però ja fa un temps que van començar a pensar en la idea de publicar el receptari perquè fos útil a més persones. Soler comenta que el sistema que utilitzen per explicar les receptes també pot ser molt útil per a persones grans o per a infants, ja que està pensat perquè siguin molt fàcils de comprendre.

Col·laboracions de renom

Per elaborar el receptari que finalment s’ha publicat, a més de les receptes pròpies també han comptat amb la col·laboració de xefs de renom que els han cedit algunes receptes. Carme Ruscalleda, a més, també s’ha encarregat d’escriure el pròleg de la publicació. També han tingut el suport de l’Ajuntament de Barcelona; la plataforma ARASAAC, que ha desenvolupat el sistema de pictogrames que utilitza el receptari, i Wheris, que a través d’una aplicació mòbil fa que el receptari també estigui adaptat per a persones amb discapacitat visual.

Ara, donar a conèixer el receptari

La primera presentació pública del receptari la faran dimecres, 9 d’octubre, al Mercat de les Corts acompanyats dels germans Torres, que també hi han col·laborat. Unes setmanes més tard, també tenen previst presentar-lo a la fira Mercat de Mercats juntament amb Carme Ruscalleda. El receptari es podrà comprar en aquestes presentacions i a la mateixa Escola Jeroni de Moragas.