Jornada de mobilitzacions a Barcelona amb diversos sectors que han convocat vaga. Aquest 25 de gener protesta el sector sanitari que afecta tant la sanitat pública com la concertada amb 25.000 facultatius cridats a la vaga. El sector de l’ensenyament torna a mobilitzar-se i també els taxis.

Serveis mínims

Als hospitals, el Departament d’Empresa i Treball estableix el normal funcionament del servei d‘urgències, a criteri del metge encarregat del malalt. També han de funcionar les unitats especials, com les d’hemodiàlisi o neonatologia, i també els tractaments de quimioteràpia i radioteràpia. Cal també atendre l‘activitat quirúrgica inajornable.

El Departament d’Empresa i Treball ha establert que durant els dies de vaga s’ha de garantir la presència d’una persona de l’equip directiu i una persona docent per cada tres aules a totes les escoles i instituts. Ara bé, pel que fa als centres d’educació especial i a les llars d’infants, ha de treballar el 50 % de la plantilla, perquè es tracta de col·lectius vulnerables.

Pel que fa als taxis han fet una aturada de quatre hores sense servei a Barcelona des de les 10 a les 14 h. S’han fet serveis mínims per a emergències i per traslladar persones amb problemes de mobilitat.

Últimes notícies publicades

20:23
   

Fins aquí el seguiment en directe de la jornada de mobilitzacions del sector sanitari, educatiu i del taxi

20:21
   

Serveis mínims sanitaris i educatius, aquest dijous

Els serveis mínims per a la vaga sanitària garanteixen el normal funcionament dels serveis d’urgències i de les unitats especials com les UCI i les de neonatologia, així com els tractaments de quimioteràpia i radioteràpia en situacions urgents o de necessitat vital. 

Pel que fa als serveis mínims en ensenyament, fixen un docent per cada tres aules d’infantil a secundària. Hi ha d’haver també una persona de l’equip directiu per centre i el 50 % de la plantilla als centres d’educació especial i les llars d’infants

19:33
   

Nova jornada de vaga de sanitaris i professorat

Dijous, 26 de gener, hi ha convocada una altra jornada de vaga de metges i professorsEl col·lectiu mèdic es tornarà a manifestar a les 10 h. Els sindicats educatius, de la seva banda, han convocat una concentració a les 12 h al Departament d’Educació.

19:07
   

Balanç del Departament de Salut del seguiment de la vaga

Segons fonts del Departament de Salut, el seguiment de la vaga convocada aquest dimecres pels sindicats Metges de Catalunya i Intersindical-CSC ha estat d’un 28,03 % en el torn de matí i d’un 23,8 % en el de tarda.

17:35
   

Balanç de la vaga de metges en el torn de tarda

La vaga convocada aquest dimecres  ha tingut un seguiment a Barcelona, segons el sindicat de Metges de Catalunya,  del 75 % en el torn de tarda als hospitals i del 85 % als centres d’atenció primària.

17:01
   

Multitud de visites anul·lades per la vaga de metges

La vaga de metges ha causat multitud de visites anul·lades, tant als CAP com als hospitals. Molts pacients s’han trobat que la seva visita estava anul·lada i es queixaven que no els havien avisat. En alguns casos les visites estaven programades des de feia molts mesos.

15:48
   

Concentració de sanitaris davant de sis hospitals, convocats per CATAC-CTS

Centenars de sanitaris, convocats pel sindicat CATAC-CTS, s’han concentrat aquest dimecres, durant 20 minuts, davant sis hospitals públics de l’ICS, en defensa de millors condicions de treball. A Barcelona s’ha fet al Vall d’Hebron

14:58
   

Restablert el trànsit al centre de la ciutat

S’ha restablert el trànsit en les vies afectades, a la Gran Via de les Corts Catalanes de la rambla de Catalunya al carrer de Bailèn i al passeig de Gràcia del carrer de la Diputació al del Rosselló, un cop finalitzada la concentració de taxis.

14:25
   

Segona jornada de vaga de sanitaris i professorat aquest dijous

Aquest dijous, 26 de gener, hi ha una altra jornada de vaga convocada pel sector sanitari i pels mestres. Metges de Catalunya ha convocat una manifestació a les 10 h que anirà des de la plaça de Sant Jaume i fins al Parlament.

14:02
   

El sector del taxi no tanca la porta a fer vaga pel MWC a finals de febrer

Els taxistes han desconvocat la vaga pel congrés ISE, que se celebra la setmana vinent a Barcelona. Ara bé, Élite Taxi no tanca la porta a fer vaga pel Mobile World Congress a finals de febrer, si no s’arriba a un acord amb la Generalitat. El sector reclama més control sobre les plataformes que inclogui la prohibició els “descomptes agressius” i el “suplements abusius” de les plataformes per crear “una demanda artificial”, segons ha afirmat el portaveu d’Élite Taxi, Tito Álvarez.

13:43
   

9.300 sanitaris protesten a la plaça dels Països Catalans

El darrer balanç de la Guàrdia Urbana xifra en 9.300 sanitaris els que s’han manifestat a la plaça dels Països Catalans aquest migdia. La manifestació l’ha convocada el principal sindicat de facultatius, Metges de Catalunya. Al Parc de la Ciutadella s’hi han concentrat 6.500 persones entre docents i personal sanitari.

13:34
   

Els taxis van marxant de la Gran Via

Els taxistes van alliberant els vehicles que havien plantat a la Gran Via durant la protesta per reclamar control a les plataformes.

13:12
   

Protesta a les portes del Parlament

La protesta de docents i de sanitaris ha arribat davant del Parlament. Demanen més recursos per a la sanitat pública i el sistema públic d’Educació amb crits com “Salut i Ensenyament que escolti el Parlament”.

13:03
   

Balanç de la vaga d’educació: un 7,7 % dels professionals ha secundat la vaga

El Departament d’Educació assegura que el seguiment de la vaga dels professionals del sector educatiu públic és del 7,7 %, segons el darrer balanç fins a les 12 h. Aquest és el balanç que ha fet el departament després de les dades que els han comunicat el 85,5 % dels centres públics.

12:44
   

“Així la sanitat se’n va en orris”

El secretari general de Metges de Catalunya, Xavier Lleonart, creu que la mobilització ha estat un “èxit absolut i rotund”. “El metge està emprenyat, està tip i vol fer arribar un missatge molt clar a la classe política que així la sanitat se’n va en orris”, afirma. Lleonart creu que “ara el conseller té un problema i l’ha de solventar” i assegura que la proposta del departament “no és una solució a la greu crisi mèdica que té el país”. Els facultatiu creuen que Salut té capacitat per resoldre el complement retributiu que demanen, tot i que la conselleria ho negui.

12:24
   

Els taxistes desconvoquen la vaga del 31 de gener al 3 de febrer

Élite Taxi ha votat en una assemblea a favor de desconvocar la vaga de la setmana que ve, coincidint amb el congrés Integrated Systems Europe (ISE), que se celebra a Barcelona. Inicialment, el sindicat havia convocat una vaga entre el 31 de gener i el 3 de febrer.

assemblea taxis gran via

12:01
   

Més de 8.000 manifestants secunden la protesta de sanitaris

El sindicat Metges de Catalunya xifra en més de 8.000 persones el personal sanitari que s’han unit a la manifestació d’aquest dimecres que ha sortit del departament de Salut i es dirigeix a l’estació de Sants.

manifestació salut metges

11:51
   

Tito Álvarez carrega contra Ayuso per la gestió del sector del Taxi a Madrid

S’està celebrant una assemblea de taxistes a la Gran Via per votar la darrera proposta del Departament de Territori. Segons el líder d’Élite Taxi, Tito Álvarez, s’han fet passos endavant en les converses, però seran els taxistes els que decidiran si són suficients per aixecar l’aturada prevista per l’ISE. El darrer punt de desacord entre els taxistes i Territori va sorgir la setmana passada després que sorgissin 1.173 llicències de VTC que encara tenen un any més de vigència ja que se’ls va començar a aplicar la moratòria de quatre anys a partir del 2019, en compliment de les respectives sentències judicials.
Durant la seva intervenció inicial, Tito Álvarez ha carregat durament contra la presidenta de la comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, a qui acusa d’haver liberalitzat els preus en aquella comunitat. 

 

11:44
   

900 taxis a la Gran Via i 5.300 persones a Sant Jaume, segons la Urbana

Segons la Guàrdia Urbana, hi ha 900 taxis plantats a la Gran Via, mentre que les dades de la protesta a Sant Jaume del sector de l’Educació i de Sanitat és de 5.300 persones.

manifestació Educació plaça Sant jaume
Foto: ACN

 

11:38
   

El conseller de Salut reclama un gran pacte per al Sistema Nacional de Salut

El conseller de Salut, Manel Balcells, ha proposat a partits i agents econòmics i socials un gran pacte per al Sistema Nacional de Salut. “Li proposo a vostè i a tots: deixem passar la vaga, asseiem-nos i centrem-nos en els canvis en profunditat, els canvis estructurals”, ha dit el conseller al Parlament en resposta a una pregunta de Junts. Balcells ha anunciat que enviarà aviat una convocatòria per començar a “blindar el sistema des del punt de vista de finançament i de model”, i per “abordar els veritables reptes que té el sistema i salvar totes aquestes mancances que venen d’anys”. El conseller ha assegurat que comparteix el diagnòstic i el malestar dels sanitaris que estan en vaga, però ha afegit que “una altra cosa és el tractament”.

conseller salut al parlament, manel balcells

11:27
   

Metges de Catalunya: “Retenir el talent mèdic és una necessitat”

El secretari general de Metges de Catalunya, Xavier Lleonart, afirma que “retenir el talent mèdic és una necessitat per poder seguir gaudint d’una sanitat pública de qualitat”. Assegura que les vagues d’aquest dimecres i dijous és per “lluitar pel futur de l’assistència mèdica i de la sanitat pública de qualitat”.

vaga metges

 

11:22
   

Élite Taxi xifra en 2.000 els vehicles plantats a la Gran Via

Élite Taxi xifra el seguiment de la protesta amb 2.000 vehicles plantats a la Gran Via. Ara arrencarà una assemblea de taxistes on es votarà la darrera proposta del Departament de Territori.

11:16
   

Els metges i sanitaris marxen cap a l’estació de Sants

Els metges i els sanitaris han iniciat una marxa des del Departament de Salut fins a l’estació de Sants. Denuncien que treballen amb agendes desbordades i que es viu un col·lapse en diferents serveis que no permet una atenció de qualitat. “Catalunya es queda sense facultatius”, “Diagnosi: dèficit de facultatius” i “Ho hem donat tot, no hem rebut res” són alguns dels lemes de les pancartes.

10:58
   

Els taxistes omplen la Gran Via des del carrer de Bailèn fins al passeig de Gràcia

Els taxis omplen amb els seus vehicles la Gran Via des del carrer de Bailèn a passeig de Gràcia i continuaran fins al carrer d’Entença. Els manifestants llancen petards al llarg de la protesta.

10:44
   

Educació xifra el seguiment de la vaga en un 7,48 %

El Departament d’Educació comunica que el seguiment de la vaga és del 7,48 %, segons el 64 % de les comunicacions que han facilitat les escoles fins a les 10 h. A les 12 h hi haurà un nou comunicat per actualitzar les dades.

nou pati Escola de les Aigüe

10:43
   

Cambray defensa que Educació ha fet “tot el possible” per evitar la vaga i confia arribar a l’acord

El conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, ha defensat que el Departament ha fet “tot el possible” per evitar la vaga que finalment han convocat la majoria de sindicats aquests dimecres i dijous. En una intervenció al Parlament, el conseller ha defensat que s’han revertit la majoria de retallades i ha reconegut que queden dos aspectes per tancar, però que es farà durant el 2023 i el 2024 en la darrera proposta plantejada als sindicats. Es tracta de la recuperació dels estadis a sis anys i l’equiparació salarial per als professors d’FP. Cambray ha assegurat que el clima de treball en la negociació ha estat bo i per això confia que es pugui arribar a l’acord.

cambray al parlament

10:36
   

Salut diu que el seguiment de la vaga és del 17,5 %

El Departament de Salut assegura que el seguiment de la vaga de metges en el torn de matí és del 17,5 %, mentre que Metges de Catalunya ho eleva al 75 %.

vaga metges concentració departament Salut

10:28
   

Vaga de taxis a Barcelona: comença la plantada de vehicles a la Gran Via

Els taxistes tornen al carrer per protestar contra Uber, Cabify, Bolt i els VTC, i per demanar que es blindin les tarifes regulades. A les 10 h ha començat una vaga que s’allargarà fins a les 14 h. L’objectiu és bloquejar el centre de Barcelona i aparcar 5.000 vehicles als quatre carrils de la Gran Via entre els carrers de Bailèn i Entença i la totalitat del passeig de Gràcia entre el carrer de Casp i el del Rosselló. Ja han començat a estacionar-hi els primers vehicles i la Guàrdia Urbana ha començat a desviar el trànsit a la zona.

10:23
   

Els Mossos blinden el Departament de Salut

Els Mossos d’Esquadra han fet un cordó policial per blindar el Departament de Salut. Els metges i personal sanitari s’hi manifesten a les portes abans de marxar cap a l’estació de Sants, on el sindicat majoritari, Metges de Catalunya, seguirà amb la protesta i la lectura del manifest.

10:20
   

Protesta dels sanitaris a les portes de Salut

Els sanitaris protesten a les portes del Departament de Salut a les Corts. Els facultatius es manifesten amb cartells que diuen “Ho hem donat tot i no hem rebut res” o “Nosaltres sí que som Rolex a preu de Casio”, en referència a la cançó de Shakira amb Bizarrap.

concentració departament salut Vaga metges

10:05
   

USTEC denuncia que l’avancament de l’inici de curs és una imposició

La portaveu d’USTEC-STEs, Iolanda Segura, reconeix que han acostat posicions amb el Departament d’Educació, però al mateix temps en denuncia el “caire impositiu” i la “poca voluntat negociadora”. En una entrevista al ‘Cafè d’idees’, de TVE, Segura ha afirmat que la conselleria ha volgut aplicar “sí o sí” els seus plantejaments tot i tenir “tota la comunitat educativa en contra”.
Sobre un dels punts que han motivat la vaga, l’avançament del calendari escolar, la portaveu del sindicat assegura que “és una imposició” i que renuncien a demanar-ne la derogació però volen negociar en quines condicions s’aplica.

vaga educacio 5 dies

09:53
   

Piquets informatius per la vaga d’ensenyament

L’Assemblea de Docents de Sants-Montjuïc-les Corts ha convocat un piquet informatiu per la vaga d’ensenyament a primera hora del matí a l’estació de Sants. Els manifestants s’han concentrat a quarts de nou del matí a la plaça dels Països Catalans per anar caminant cap a l’Hospital Clínic i sumar-se a la protesta dels professionals sanitaris d’aquest matí.

piquets vaga ensenyament

09:42
   

Patrícia Gomà (Educació): “El detonant per no tancar l’acord de condicions laborals ha estat el calendari escolar”

La secretària general d’Educació, Patrícia Gomà, ha afirmat que el detonant per no tancar un acord de condicions laborals ha estat l’avançament del calendari escolar. Ho ha dit en una entrevista a ‘Els matins’ de TV3. Gomà assegura que era una “vaga absolutament evitable” i considera que quedaven dues demandes dels sindicats per tancar: el cobrament dels sexennis als sis anys i la reducció de dues hores lectives setmanals als professors majors de 55 anys. Aquestes dues demandes ja estaven incloses en una agenda per part del departament. La primera el desembre del 2023 i la segona el 2024. Gomà considera que no hi ha hagut acord perquè hi ha eleccions sindicals al febrer i “cap sindicat no vol ser titllat de feble” rubricant un acord. “Els ha pesat més la necessitat de marcar política sindical”, ha sentenciat.

classe escola

09:26
   

Metges de Catalunya xifra en un 75 % el seguiment de la vaga durant les primeres hores

Metges de Catalunya ha xifrat en un 75 % el seguiment de la vaga durant les primeres hores d’aquesta jornada reivindicativa. L’aturada ha començat a les 8 h i hi estan cridats 25.000 facultatius de l’Institut Català de la Salut (ICS) i dels centres concertats al sistema integral d’utilització pública de Catalunya (Siscat).
Per àmbits assistencials, el seguiment ha estat del 79 % a l’atenció primària i del 73 % als hospitals. Per províncies, s’ha arribat a un 77 % dels facultatius aturats a Barcelona, un 75 % a Tarragona, un 72 % a Lleida i un 77 % a Girona. La d’aquest dimecres és la primera de les dues jornades de vaga convocades per Metges de Catalunya. Aquest dijous hi haurà la segona jornada de vaga.

cartell vaga metges
Foto: Gemma Sánchez (ACN)

09:19
   

Els taxistes s’aturen de 10 a 14 h i plantaran els vehicles a la Gran Via

El sector del taxi es mobilitzarà aquest dimarts per denunciar el que consideren “abusos” de les plataformes, a les que acusen d’incomplir la normativa catalana. L’aturada serà de 10 a 14 h i el punt àlgid serà la Gran Via. Allà, milers de taxistes estan cridats a aparcar al mig del carrer i a fer una assemblea per analitzar l’última proposta d’acord plantejada pel Departament de Territori de la Generalitat. Segons el líder d’Élite Taxi, Tito Álvarez, s’han fet passos endavant en les converses, però seran els taxistes els que decidiran si són suficients per aixecar la protesta prevista per a la setmana vinent, coincidint amb la celebració del congrés mundial de l’audiovisual, l’ISE.

09:02
   

Els sanitaris demanen contractar més metges, increment de sou i reducció de visites a primària

A la reunió “in extremis” d’aquest dimarts entre Salut i el sindicat de metges per evitar la vaga han quedat per resoldre aspectes retributius i les sobrecàrregues assistencials. Els sanitaris demanen un increment del sou -asseguren que són els metges que menys cobren d’Europa-. Una altra demanda és limitar el nombre de visites per metge i dia i ampliar el temps de visita per a cada pacient. Metges de Catalunya havia convocat les jornades de vaga a finals de novembre —fa dos mesos— amb la voluntat de donar prou temps a la Generalitat per arribar a una entesa. A la vaga també s’hi han afegit el sector de la infermeria.

08:30
   

Serveis mínims per la vaga de metges i ensenyament

Bon dia. Obrim el minut a minut de la jornada de mobilitzacions d’aquest 25 de gener a Barcelona. S’han decretat serveis mínims per les vagues de metges i docents i també pels taxis, que s’aturen de 10 a 14 h.