Els sindicats d’habitatge del Raval i del Casc Antic denuncien que l’Ajuntament de Barcelona ha incomplert l’acord que l’any 2019 va evitar el macrodesnonament del número 99 del carrer de l’Hospital, al Raval. Segons expliquen els col·lectius en un comunicat, el consistori ha deixat d’assumir part del pagament del lloguer d’alguns contractes i, per això, Blackstone, la propietat de l’edifici, ha iniciat el procediment per desnonar la primera veïna.

Els sindicats alerten que el fons voltor ha aprofitat una situació d’impagament per engegar el procés judicial i, de fet, el llançament ja està programat per divendres 14 de febrer. Tots dos col·lectius avisen que reprendran les mobilitzacions que ja van iniciar fa gairebé quatre anys i lamenten que l’Ajuntament i Blackstone “estan al mateix costat” de la balança. Demanen que es renegociïn els lloguers de totes les famílies del bloc perquè puguin quedar-s’hi.

El cas d’Hospital, 99, emblema de la lluita veïnal

El cas de la finca del carrer de l’Hospital, 99, es va convertir en emblema de la lluita pel dret a l’habitatge el 2019. Les famílies que hi vivien i el Sindicat d’Habitatge del Raval van liderar diverses protestes per esquivar una ordre de desnonament obert. Ho van aconseguir, i l’Ajuntament i Blackstone van acordar lloguers socials per a set famílies vulnerables. El consistori es va comprometre a assumir una part de les mensualitats perquè no hi destinessin més del 30 % dels ingressos.

L’Ajuntament dona explicacions

Fonts de l’Ajuntament han matisat a betevé que el pacte no incloïa pagar directament el lloguer restant, sinó que ho feien els mateixos inquilins a través d’ajuts municipals que el consistori va activar en aquell moment. Afirmen que, des del 2019, els equips d’atenció i acompanyament social han treballat amb les famílies, també en el cas de la dona que té l’ordre de llançament. Segons l’Ajuntament, no rep l’ajuda perquè la seva situació administrativa no ho permet.

Sigui com sigui, aquestes fonts municipals apunten que, en aquest cas, finalment la propietat li ha ofert un lloguer social d’un habitatge al Raval ─a prop del número 99 del carrer de l’Hospital─ i l’ha acceptat. També recorden que l’acord amb Blackstone va ser “pioner” perquè per primera vegada un fons inversor accedia a regularitzar persones sense títol (en situació d’ocupació), “cosa que fins aleshores rebutjaven rotundament i la llei encara no hi obligava“.