càrregues policia 1-O
Foto: ACN

(Redacció / ACN) Un jutge de Barcelona asseurà al banc dels acusats 45 policies nacionals per les càrregues durant l’1-O a Barcelona. Finalment, més de cinc anys després dels fets, el Jutjat d’Instrucció 7 de Barcelona ha tancat la instrucció de la causa sobre les càrregues policials a ciutadans de l’1 d’octubre del 2017 a la ciutat, i ha comunicat la resolució als membres del cos policial investigats. Així, 45 agents aniran a judici, mentre que als altres 20 policies se’ls arxiva la causa. Segons el magistrat instructor, a més, els fets a jutjar podrien constituir delictes de lesions, contra la integritat moral i, fins i tot, de tortures.

A partir d’ara el magistrat dona 40 dies a la fiscalia i a les acusacions dels ferits perquè presentin el seus escrits d’acusació i sol·licitin l’obertura del judici oral o l’arxiu del procediment. La Policia Nacional va actuar aquell dia en 27 escoles o instituts de Barcelona, i en tots hi va haver denúncies, però no totes han prosperat.

La Generalitat i el Sindicat Professional de Policia, apartats com a acusació particular

En una llarga interlocutòria de 69 pàgines, el jutge desgrana un a un tots els centres on hi va haver incidents. En dos d’aquests centres no n’hi va haver. El magistrat també descarta seguir el procediment contra ningú pel delicte de danys, a causa de les destrosses causades per la policia a les portes de les escoles per poder-hi entrar i intervenir les urnes. Segons el magistrat, l’ordre judicial permetia forçar els panys i les portes per poder entrar. Això fa que la Generalitat quedi apartada com a acusació particular per aquests danys, com ja va passar fa mesos amb l’Ajuntament de Barcelona.

Finalment, el jutge desestima que el Sindicat Professional de Policia pugui personar-se com a acusació particular en no haver-hi cap ciutadà particular imputat per atemptat a l’autoritat o desobediència.