Aquest dimecres és la primera de dues jornades de vaga a l’ensenyament el 2023 convocada per els dies 25 i 26 de gener del 2023. L’aturada afecta les escoles i instituts de tot Catalunya. A les 11 h ha començat una manifestació a Barcelona que va de la plaça de Sant Jaume fins al Parlament de Catalunya, en la que hi participen 6.500 persones segons la Guàrdia Urbana.

El lema de la convocatòria és “Sense sanitat estem morts i sense educació no hi ha futur“ i compta amb el suport de sindicats de l’àmbit educatiu però també algunes organitzacions de l’àmbit de la salut. L’aturada coincideix amb la vaga de metges a Catalunya a tots els centres sanitaris i la vaga de taxis de Barcelona.

Educació xifra en un 7,70 % el seguiment de la vaga fins a les 12 h, a partir de les dades que li han reportat el 85 % dels centres educatius.

manifestació Educació plaça Sant jaume

USTEC acusa a Educació de “poca voluntat negociadora”

La portaveu d’USTEC-STEs, Iolanda Segura, diu que els posicionaments estan allunyats i que no hi ha sintonia amb el departament. Valora positivament la darrera proposta però l’ha considerat insuficient. Per això, ha reclamat donar resposta a totes les reivindicacions i no ha descartat noves mobilitzacions si això no passa.

manifestació educació plaça Sant Jaume
Foto: ACN

Cambray diu que ha fet “tot el possible” per evitar la vaga

El conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, defensa que el Departament ha fet “tot el possible” per evitar la vaga. En una intervenció al Parlament, el conseller ha defensat que s’han revertit la majoria de retallades i ha reconegut que queden dos aspectes per tancar (la recuperació dels estadis a sis anys i l’equiparació salarial per als professors d’FP), però que es farà durant el 2023 i el 2024.

Serveis mínims a l’ensenyament

Durant els dies de la vaga d’educació els centres hauran de garantir la presència d’una persona de l’equip directiu i una persona docent per cada tres aules a totes les escoles i instituts. En el cas dels centres d’educació especial i a les llars d’infants caldrà que hi treballi almenys el 50 % de la plantilla, perquè es tracta de col·lectius vulnerables.

“Alcem la veu per millorar l’educació i revertir 10 anys de retallades”

USTEC-STEs va registrar la convocatòria de vaga a les escoles i instituts el 25 i 26 de gener. Però l’aturada també té el suport d’altres organitzacions i plataformes com el Sindicats d’Estudiants, la Intersindical, i CCOO que s’ha afegit aquesta mateixa setmana.

Els sindicats asseguren que l’aturada és “el fruit d’un procés de negociació fallit” i que té com a principals reivindicacions la millora de l’educació pública i la reversió de les retallades.