Es manté la vaga de metges a Catalunya del 25 i 26 de gener del 2023. Finalment la reunió convocada “in extremis” aquest mateix dimarts al matí entre el Departament de Salut i el sindicat Metges de Catalunya s’ha acabat sense cap acord. Xavier Lleonart, secretari general de Metges de Catalunya, ha admès a la sortida de la trobada que hi ha hagut un acostament de posicions, però ha lamentat que la proposta que ha fet el Departament de Salut no és prou “transversal, concreta ni immediata”.

La trobada s’havia convocat després que aquest dilluns totes dues parts acostessin posicions en una reunió de gairebé sis hores. Els principals esculls que han quedat per resoldre aquestes últimes hores són els relacionats amb aspectes retributius i amb les sobrecàrregues assistencials. Metges de Catalunya havia convocat les jornades de vaga a finals de novembre —fa dos mesos— amb la voluntat de donar prou temps a la Generalitat per arribar a una entesa.

Ambdues parts s’han citat a una altra reunió el proper divendres, 27 de gener, a les 15.30 h.

Un metge pot arribar a fer 70 visites al dia

Entre les demandes del sector hi ha la de rebaixar la pressió a la qual estan sotmesos els professionals de la sanitat pública. També reivindiquen reduir les llistes d’espera, incrementar els facultatius al sistema de salut, contractar més metges, apujar-los el sou i reduir les visites a la primària.

Segons el sindicat, el personal mèdic arriba a fer 70 visites al dia i se’ls programen entre sis i vuit consultes a la mateixa hora, una situació que qualifiquen d'”extrema”. A més, asseguren que són els metges que menys cobren d’Europa.

Aquesta és una de les demandes que s’han tractat durant les negociacions i que, segons el departament, queden supeditates, entre altres coses, als pressupostos de la Generalitat, pendents d’aprovació. És un dels motius pels quals els metges han decidit mantenir la vaga, ja que volen una millora del servei i una menor pressió assistencial per als professionals, unes demandes que encara no s’han aconseguit.

El sindicat ha convocat els facultatius a les 10 h de dimecres, primer dia de vaga, davant la conselleria de Salut i preveuen recórrer la gran via de Carles III i la rambla del Brasil fins a l’estació de Sants.

Un complement retributiu, principal escull en les negociacions segons Salut

Segons el sotsdirector del CatSalut, Alfredo García, el principal escull que ha trencat la la negociació, ha estat econòmic. Els metges demanaven l’assignació directa d’un complement retributiu per als professionals mèdics, una petició que, segons el departament, va en contra de la normativa legal, ja que aquest tipus de peticions, afirmen, s’han de canalitzar a través de les taules de negociació de l’ICS i del Siscat.

El Departament de Salut ha reconegut que s’havien acostat posicions amb el sindicats de metges, pel que fa a la qüestió organitzativa i assistencial, punts en què comparteixen diagnòstic amb els professionals.