Casa Orsola en lluita

(ACN) El primer desnonament fixat per expulsar un dels veïns de la Casa Orsola des que el fons inversor Lioness va adquirir la propietat de l’edifici serà el pròxim 14 de febrer, segons informa el Sindicat de Llogateres en un comunicat. Qui s’enfronta al llançament és el Josep Torrent, que va ser el primer veí en anar a judici —el 9 de gener— per estar fora de contracte.

Ara com ara, expliquen des de l’organització sindical, tant el Josep com els altres llogaters fora de contracte —el Tono, el Vasilis i l’Elisenda— han continuat pagant i l’única que no ha estat denunciada és l’Elisenda perquè és vulnerable i té dret a un lloguer social, malgrat que la propietat no li ha fet cap oferta en aquest sentit.  

Segons el sindicat, Lioness Inversiones es nega a negociar col·lectivament i defensa la via del contacte individual llogater a llogater. Al seu torn, la societat propietària de Casa Orsola afirma que sempre ha mantingut la voluntat de diàleg per arribar a solucions individuals i en el marc d’uns termes “raonables” per les dues parts.

En aquest sentit, la propietat lamenta que no s’hagi arribat a un acord individual amb el Josep Torrent, que haurà d’abandonar el pis de la Casa Orsola on viu en compliment d’una sentència judicial que autoritza a la propietat a la recuperació de l’immoble.

Versions contradictòries sobre el pagament del lloguer

Tot i estar fora de contracte des de l’1 de maig del 2022, el Josep assegura que ha continuat pagant el lloguer mensualment, igual que tres llogaters més que es troben en la mateixa situació. Tots ells reivindiquen una negociació conjunta a través dels seus representants i estan disposats a lluitar fins al final.

Ara bé, la propietat manifesta que els llogaters que ara mateix estan fora de contracte no estan pagant les rendes, perquè no tenen títol habilitant. “Per tant, la propietat no ha cobrat cap import de renda per part seva”, indiquen.

Contracte nou amb un augment d’un 30 %

El sindicat només té constància d’un contracte nou signat, que és el cas d’una persona gran i en situació vulnerable que sota l’amenaça de desnonament ha acabat acceptant un contracte de lloguer amb un augment de la renda superior al 30 % i unes condicions “fraudulentes”.

Concretament, assenyalen, el contracte estableix que durant el primer any la renda serà de 850 euros mensuals, el segon passarà a 950 euros i a partir del tercer serà de 1.000 euros. 

“Aquest fet, contradiu absolutament l’article 18 de la LAU que prohibeix les pujades interanuals de la renda superiors a l’actualització de l’IPC”, remarca el Sindicat de Llogateres, que recorda que fa només una setmana una jutgessa va sentenciar en el judici contra el fons voltor Azora que la clàusula contractual que determina pujades de preu interanuals és nul·la. 

En aquest context, reiteren que Lioness Inversiones busca “aprofitar-se de les veïnes i imposar condicions abusives”. Per tot plegat, estan disposats a lluitar fins al final per evitar l’expulsió del veïnat.

Increment abusiu o bonificació?

Així, sobre aquest cas la propietat apunta que es va tancar un acord de lloguer per un import de renda “per sota dels preus de mercat de la zona” i a més assegura que va decidir oferir-li una bonificació sobre l’import de la renda pactada durant els dos primers anys de contracte “com a mostra de bona voluntat”.

D’aquesta manera, afegeixen des de la societat, el llogater pagarà una renda inferior de la pactada durant els dos primers anys de contracte, i a partir del tercer any començarà a pagar l’import signat. “En cap cas es tracta d’una clàusula abusiva, sinó d’una bonificació per al llogater. La propietat sempre respecta el marc legal vigent“, conclouen.

Així, mentre que el sindicat reitera que Lioness Inversiones busca “aprofitar-se de les veïnes i imposar condicions abusives” la propietat manté que mai no ha abandonat la voluntat de diàleg i argumenten que “l’empresa sempre defensarà els seus interessos dins el marc de la legalitat vigent i amb el respecte escrupolós a les decisions judicials“.

Proposició al ple de l’Ajuntament de Barcelona

En paral·lel, es portarà una proposició al ple de l’Ajuntament de Barcelona aquest divendres per exigir que s’aturin els procediments judicials i demanar una negociació col·lectiva. El sindicat espera que el text tingui el suport dels grups municipals que ja en van aprovar una de similar al ple del districte, és a dir, BComú, ERC i PSC. Esperen que Junts, que es va abstenir, acabi votant-la a favor.