L’inici del curs escolar “no serà fàcil”. El Departament de Salut insisteix que les escoles no seran alienes a la realitat epidemiològica pel coronavirus i que hi haurà casos positius entre infants i docents. Ara bé, les autoritats sanitàries catalanes celebren que, després de les vacances i abans del retorn a les aules, no s’hagi produït un repunt d’infeccions a Catalunya.

“Ni Educació ni Salut hem passat mai per aquesta experiència. Aquest procediment és nou per a tots“, ha reconegut Josep Maria Argimon, secretari de Salut Pública, qui creu que al començament del curs escolar hi haurà “desajustaments” en els protocols un cop es detecti un positiu en una classe. Ha afegit que entre alumnes, docents i pares “parlem de més de la meitat de la població de Catalunya”.

Els casos al setembre, menors dels esperats

“Personalment, estava molt preocupat per la tornada de les vacances“, ha admès el director de la unitat de seguiment de la covid-19, Jacobo Mendioroz. Assegura que el departament esperava un “repunt important de casos” els primers dies de setembre, sobretot en ciutats densament poblades com Barcelona. “Això no s’ha produït, i és una bona notícia“, ha celebrat.

Tot i l’estabilització dels casos, encara hi ha transmissió comunitària. Això pot fer que hi hagi docents o alumnes que puguin acabar contagiant-se, tal com ha alertat Argimon. De fet, a Barcelona s’espera un cas comunitari per setmana de cada 1.313 nens, tenint en compte la incidència actual del coronavirus en la població entre zero i 17 anys. Tot i això, Argimon ha volgut deixar clar que la mascareta, la higiene de mans i la distància que s’exigiran a les classes evitaran que hi hagi transmissió dins de les escoles. Ara bé: “Hi haurà quarantenes, ho sabem”.

Precisament per evitar que el virus pugui acabar entrant a les escoles i instituts, Argimon ha fet una crida a la responsabilitat fora dels centres educatius: “L’important és el que passa fora, i el que passa fora és feina de tots”.

400 rastrejadors més per al curs escolar

De mitjana, cada positiu té quatre contactes estrets. Un cop comenci el curs escolar, això canviarà: si un alumne està infectat, tots els alumnes que comparteixen classe amb ell seran considerats contactes directes (en alguns casos, més de 20). Per això, el Departament de Salut reforçarà la plantilla de rastrejadors amb 400 professionals més.