Les entitats del tercer sector agrupades a La Confederació denuncien retards en els pagaments de la Generalitat, una situació que els provoca un “profund malestar”, segons afirmen en un comunicat fet públic aquest dijous. La Confederació assegura que el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies els va informar aquest dimarts que no tots els abonaments corresponents al mes d’abril es podran fer efectius en el termini habitual. Les factures del que les entitats qualifiquen com el mes “més dur de l’emergència sanitària i social de la pandèmia” s’havien d’abonar el proper dia 30 de juny.

Tot plegat, afirmen que abocarà moltes entitats a endeutar-se “encara més” i posarà “en dubte” la sostenibilitat de “milers d’entitats”. En aquest sentit, el president de La Confederació, Joan Segarra, remarca que moltes entitats ja estaven en dificultats i que ara “en lloc de respostes, ens trobem amb decisions d’aquest tipus”. L’agrupació d’entitats critica que encara no s’ha donat resposta a les peticions plantejades fa dos mesos per la reactivació econòmica del tercer sector social. El departament de Treball nega els impagaments i argumenta que els serveis suspesos durant l’estat d’alarma s’han de facturar a través d’un nou procediment.

Plou sobre mullat

Les entitats denuncien que estan suportant una “situació econòmica insostenible”, ja que asseguren que acumulen més de 75 milions d’euros en concepte de factures vençudes i 83 milions més en concepte de subvencions executades i justificades. I a aquesta situació, a més, La Confederació remarca que cal sumar-hi les despeses derivades de la crisi del coronavirus, que estimen en 618 milions d’euros entre els mesos de març i maig.

La Confederació, a més, reitera el greuge que consideren que suposa el fet que la Generalitat no compensi els treballadors dels Serveis Socials com ho farà amb els sanitaris.