Agents antiavalots dels Mossos d’Esquadra han desallotjat aquest dijous a primera hora del matí l’edifici conegut com Ca la Cristina, ubicat al número 39 carrer de Sagunt, a la Bordeta. A dins hi vivien des d’abans del confinament diverses famílies en situació de vulnerabilitat que el van ocupar el 8 de març. L’Ajuntament ha reallotjat quatre famílies, dues d’elles amb menors a càrrec.

Segons fonts policials, diverses dotacions dels Mossos hi han anat a primera hora per ordre del Jutjat d’Instrucció 32 de Barcelona. Han fet fora els ocupants i han entregat l’immoble a la propietat. Els ocupants denuncien que el desallotjament ha estat violent i que no han pogut treure les pertinences de l’edifici. Lamenten, a més, que no han recorregut l’ordre perquè no se’ls ha notificat que els farien fora de l’edifici.

Al mes d’abril, els ocupants van denunciar coaccions del propietari perquè havia canviat el pany de la porta principal, del terrat i d’altres espais comuns per instar-los a marxar. A dins, segons va saber betevé, hi vivien 10 nuclis familiars per garantir-se un habitatge, ja que estan en situació de vulnerabilitat, i reclamar més lloguers socials.

Reallotjats en pensions fora del barri

Després de ser desallotjades, les famílies han anat a la seu del Districte de Sants-Montjuïc amb el suport del Grup d’Habitatge de Sants. Allà han demanat una solució habitacional per a totes les persones que ocupaven l’immoble, i reclamen que sigui a la zona perquè entre els ocupants hi ha menors escolaritzats. Segons els afectats, el consistori ha ofert una solució només a alguns d’ells, pensions en diferents barris, com Vall Hebron, Montbau o Horta per dos dies.

L’Ajuntament acompanyarà les famílies

Segons l’Ajuntament quatre famílies o unitats de convivència, dues d’elles amb menors, han estat reallotjades en allotjament d’urgència que els ha proporcionat el CUESB. Una tercera família ha rebutjat l’oferiment i una quarta que disposava d’una alternativa. El consistori ha derivat els casos als serveis socials perquè ningú es quedi al carrer i perquè es doni continuïtat a l’assignació del CUESB o es millori. El regidor del districte, Marc Serra, ha denunciat a Twitter que el desnonament s’ha fet per la via penal i sense avisar l’Ajuntament ni tampoc a les famílies.

Manifestació en contra del desallotjament

Un centenar de persones s’han concentrat per protestar davant la seu del Districte de Sants-Montjuïc a quarts de set de la tarda. Les afectades diuen que s’han sentit “humiliades i desprotegides”, exigeixen una solució habitacional per a tots els casos i apunten que “hi ha hotels buits” per reallotjar-les. Els manifestants han tallat el trànsit al carrer de la Creu Coberta i la Guàrdia Urbana l’ha restablert regulant el trànsit.

A l’edifici de Ca la Cristina hi vivia un col·lectiu de dones feministes en un projecte d’habitatge compartit. Asseguren que el que els ha passat “ha demostrat que les dones són les més precaritzades” i han apel·lat a l’alcaldessa, Ada Colau.”Es fan dir feministes però després les solucions estan buides de feminisme. Que el feminisme deixi de ser un lema per convertir-se en una realitat.”