El 2019 s’han registrat a Catalunya 160 incidències contra el col·lectiu LGTBI a l’Observatori contra l’Homofòbia (OCH), el que suposa un increment d’un 41,6 % respecte a l’any anterior. És el que recull l’informe anual Estat de l’LGTBI-fòbia a Catalunya 2019, que apunta que la majoria d’agressions han tingut lloc a Barcelona, un total de 73 (un 63,5 %). A la província de Barcelona n’han estat 115.

Eugeni Rodríguez, president de l’OCH, assegura que l’augment de casos de discriminació l’any passat té una raó clara: “hi ha un aire contaminat, tòxic, un discurs d’extrema dreta que motiva l’agressor. Abans no trobava legitimitat, ara en té“, lamenta. Ara bé, també reconeix que, almenys aquí a la ciutat, s’han reportat més incidències gràcies als protocols que entitats i Ajuntament han implementat.

La majoria d’agressions, a l’Eixample, Sants-Montjuïc i Ciutat Vella

Pel que fa els districtes de la ciutat, l’Eixample, Sants-Montjuïc i Ciutat Vella és on més incidències hi ha hagut, amb un total de 18, 17 i 16 casos, respectivament. Un terç de les incidències han tingut lloc a la via pública. La resta s’han produït en habitatges (8,8 %), espais d’oci nocturn (7,5 %), en l’àmbit laboral (un 6 %) o en transport públic (5,6 %), entre d’altres.

El tipus d’agressió i discriminació que més pateix el col·lectiu LGTBI és l’agressió verbal (29,4 %) i l’agressió física (28,1 %). Com en els darrers anys, el col·lectiu d’homes gais i bisexuals és el que més incidències denuncia. El 2019 va fregar el 60 % del total.

L’informe conclou que l’augment d’agressions documentades pot estar motivat per un increment de conductes discriminatòries i agressions, però també perquè cada vegada hi ha més persones afectades que decideixen denunciar la situació viscuda. Malgrat això, encara es denuncia molt poc i hi ha feina a fer a tot Catalunya. “Cal un reglament específic que formi el cor legal del que necessita la persona agredida”, diu Rodríguez.

Aquest dijous Amnistia internacional ha denunciat que la crisi sanitària per la covid-19 ha retallat els drets del col·lectiu LGTBI.