(ACN) La consellera de Salut, Alba Vergés, ha afirmat que un nou confinament pel coronavirus afectaria les persones vulnerables, la gent gran i amb malalties cròniques i s’intentaria preservar al màxim l’escola. “Les persones més vulnerables són les primeres a qui direm de prendre mesures una mica diferents si el nombre de casos comença a augmentar i que, en la mesura del possible, surtin el mínim de casa”, ha explicat. En una entrevista a Ràdio 4, la consellera ha dit que “fer les coses sense fer un confinament total de tota la població, intentant al màxim que els nens puguin continuar anant a l’escola i que pugui haver una vida bastant normal, però protegint les persones més vulnerables”.

Decisions diferents en cas de segona onada

Vergés considera que el tancament d’escoles va ser una decisió encertada en aquell moment, amb la informació que es tenia, però un cop s’ha comprovat que els nens no són grans transmissors del virus, es prendran unes decisions diferents en aquesta segona onada per intentar mantenir la normalitat a l’escola a tot arreu on es pugui. La consellera no ha descartat que calgui tancar centres educatius en algunes zones molt determinades. Però ha insistit que la tesi general serà “protegir primer les persones més vulnerables i, entre aquestes, no hi ha els nens”.

També ha reconegut que preocupa el fet que la gent més jove no estigui prou conscienciada del risc de contagiar-se i de transmetre el virus a persones més vulnerables. En general, Vergés ha dit que té la percepció que “hi ha molta gent que ha perdut molt la por”, i alhora d’altra que “manté la por a dintre” i no s’atreveix a sortir de casa.

“Les residències, el màxim de preparades”

Vergés ha assegurat que tenen material de protecció encarregat de cara a setembre i que es treballa per tenir les residències el màxim de preparades. També ha explicat que en aquests centres s’hi ha fet molta formació per saber com s’ha d’actuar des del primer moment. Ha afegit que ara hi ha “molt més lligam entre l’atenció primària, Salut Pública i les residències”. “Hi podem fer front d’una manera molt diferent”, ha remarcat.

Descarta aplicacions per rastrejar contactes

La consellera ha tornat a descartar de moment aplicacions per rastrejar contactes de forma automàtica, per un component ètic i perquè no tenen el rigor que haurien de tenir. Aquesta serà la posició tret que surti alguna innovació. En tot cas, ha assegurat que en cas d’una segona onada sí que s’utilitzaran eines tecnològiques.