El Jutjat d’Instrucció número 9 de Barcelona ha citat a declarar el cap de la Brigada Provincial d’Informació de la Policia Nacional i el responsable de l’operació policial del 20 de setembre a la seu de la CUP. Aquest dilluns han comparegut com a investigats d’un presumpte delicte de coaccions greus. Juntament amb ells, també s’han citat dos testimonis del cos policial.

En sortir de la Ciutat de la Justícia, l’advocat dels cupaires, Benet Salellas, ha explicat que els policies han justificat que van aguantar el dispositiu durant vuit hores perquè estaven a l’espera d’una ordre d’entrada i registre per requisar material propagandístic que mai no va arribar. Segons Salellas, els investigats han argumentat que van ser ells els “coaccionats a l’hora de desenvolupar les funcions policials”. L’advocat ha considerat que el dispositiu “no responia a la voluntat de fer justícia, sinó de provocar en un dia sensible”.

Els fets es remunten al 20 de setembre del 2017 quan, coincidint amb la macrooperació policial de la Guàrdia Civil al Departament d’Economia, la Policia Nacional es va desplegar durant unes vuit hores a la CUP amb la intenció d’escorcollar-ne la seu.

Ara bé, els agents hi van arribar sense ordre judicial i centenars de persones, entre les quals militants i càrrecs electes del partit com David Fernàndez, Eulàlia Reguant o Anna Gabriel i representants dels partits municipals com Xavier Trias, del PDeCAT o l’exlíder d’Esquerra Alfred Bosch, els van barrar el pas i van denunciar “assetjament policial”. Es van produir algunes moments de tensió fins que la policia, que es va personar amb una dotzena de furgonetes, va abandonar la zona al cap de vuit hores.

Setge a la CUP el 20-S

Arran dels fets, la CUP va presentar una denúncia que el febrer del 2018 un jutge va decidir arxivar en considerar que els agents “es van limitar a intervenir el material propagandístic en compliment de la instrucció de la fiscalia”. Ara bé, l’Audiència de Barcelona va ordenar reobrir el cas després que la CUP presentés un recurs a l’arxivament, ja que consideren que els fets són constituïts d’un delicte de coaccions greus.

A banda dels policies citats, també han declarat com a testimonis militants de l’organització que van ser-hi presents i l’advocat Àlex Solà, que va formar part de l’equip legal que va assessorar la CUP i va intentar fer de mediador amb la policia.

Un altre dels testimonis cupaires ha estat l’exdiputat David Fernández, qui ha denunciat que hi ha una “estratègia d’estat” per “banalitzar, minimitzar i, fins i tot, justificar” l’actuació policial del 20-S davant la seu del partit. Fernández també ha criticat que s’hagin trigat 523 dies a fer la primera declaració sobre els fets, els quals ha titllat de ser una “provocació policial”.