Judici del procés al Tribunal Suprem

Quatre observadors de l’International Trial Watch denuncien que al llarg de la segona setmana del judici del procés la fiscalia i l’Advocacia de l’Estat han formulat preguntes “especialment preocupants”. Ho diuen en relació amb la declaració de l’expresident de l’ANC Jordi Sànchez, en què el fiscal Javier Zaragoza va formular diverses qüestions en relació amb el dret a la llibertat de reunió i manifestació per les concentracions del 20-S a Economia i del referèndum de l’1-O. 

[vc_row][vc_column][vc_btn title=”EN DIRECTE: Judici del procés” style=”flat” shape=”square” color=”pink” size=”lg” align=”center” i_type=”material” i_icon_material=”vc-material vc-material-arrow_forward” css_animation=”none” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fbeteve.cat/societat/judici-proces-directe/|||target:%20_blank|” css=”.vc_custom_1542209372527{margin-top: 10px !important;margin-right: 10px !important;margin-bottom: 10px !important;margin-left: 10px !important;}” el_id=”caixa-vermella”]

Els observadors consideren que en el relat de Zaragoza “es criminalitza la convocatòria i participació en manifestacions massives” i, d’aquesta manera, critiquen que les acusacions desconeixen el concepte de “manifestacions espontànies”, reconegudes i emparades pel dret internacional.

[vc_row][vc_column][vc_btn title=”ÚLTIMES NOTÍCIES: Judici presos polítics” style=”flat” shape=”square” color=”inverse” size=”lg” align=”center” i_type=”material” i_icon_material=”vc-material vc-material-arrow_forward” css_animation=”none” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fbeteve.cat/judici-presos-politics/|||target:%20_blank|” css=”.vc_custom_1542209456058{margin-top: 10px !important;margin-right: 10px !important;margin-bottom: 10px !important;margin-left: 10px !important;border-radius: 5px !important;}” el_id=”caixa-negra”][/vc_column][/vc_row]

També consideren que el ministeri públic ha caigut en “imprecisions i en preguntes que podrien ser suggestives i/o capcioses” tant en l’interrogatori de l’exconseller Josep Rull -a qui van atribuir expressions inexistents a un document- i de l’exconsellera Dolors Bassa -a qui van preguntar sobre un suposat correu electrònic que no consta en les actuacions-.

Cua per entrar-hi i cap calendari fixat

Després de la primera valoració del judici -en què van denunciar “indefensió”-, els observadors han emès un altre comunicat en què critiquen la llarga sessió de dimecres que va acabar a dos quarts de 10 de la nit amb la declaració d’exconseller Carles Mundó. En aquest sentit, alerten que els presos van arribar a les presons madrilenyes quan ja “no hi ha sopar calent ni tampoc possibilitat de dutxar-se” i “havent de llevar-se al dia següent a les 6 h per tornar al Tribunal”.

També denuncien que ells cada dia per entrar han de fer cua des de la matinada perquè el tribunal no els ha reservat plaça per fer l’observació i que les parts encara no coneixen quin serà el calendari de la vista oral ni tampoc l’ordre en què compareixeran els testimonis. De moment, només se sap que aquest dimarts el tribunal té previst prendre declaració a Jordi Cuixart i Carme Forcadell i entre dimecres i dijous, als testimonis polítics. 

En el comunicat, també expliquen que algunes defenses van demanar que sis dels testimonis proposats per ells declarin després dels demanats per les acusacions, cosa que el president del tribunal, Manuel Marchena, va dir que atendria. Ara però, remarquen que en la diligència d’ordenació de divendres passat “segueixen constant els testimonis” per a aquesta setmana. Denuncien també que no hi hagi traducció simultània al català. 

Aspectes positius

Pel que fa a les valoracions positives, els observadors destaquen que el tribunal permet que els acusats puguin seure amb les seves defenses un cop acabat l’interrogatori -de moment, l’únic que ho ha fet és Oriol Junqueras– i que no s’hagi limitat el temps dels interrogatoris. De moment, el més llarg ha estat el de Jordi Sànchez, de l’ANC, que es va allargar unes cinc hores.